Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zmena zriaďovateľa Múzea SNP vyvolala obavy: Žiadne prepúšťanie, prídu financie, hovorí minister Naď
Zdielať na

Zmena zriaďovateľa Múzea SNP vyvolala obavy: Žiadne prepúšťanie, prídu financie, hovorí minister Naď

BANSKÁ BYSTRICA / Začiatkom roka sa zmenil zriaďovateľ Múzea SNP v Banskej Bystrici. Múzeum prešlo z ministerstva kultúry pod rezort obrany. Toto rozhodnutie vyvolalo ešte minulé leto nevôľu. Občania spisovali petíciu a z vedenia odišiel dlhoročný riaditeľ Stanislav Mičev. Aj napriek obavám ale múzeu aj naďalej zostala právna subjektivita a nechystá sa v ňom ani prepúšťanie.

Zmena zriaďovateľa vyvolala minulý rok obavy, hovorilo sa o tom, že je to cesta k zániku celého múzea. No zdá sa, že nateraz sa nič nemení, a múzeum ako ho dlhé roky poznáme, zostáva v Banskej Bystrici. "Žiadne prepúšťanie sa nekoná, nedochádza k likvidácii, naopak prídu nové financie," hovorí minister obrany Jaroslav Naď. 

Múzeum má navyše dostať viac o 50 percent, ako rok pred tým. Nad rámec rozpočtu dostanú zhruba o milión eur viac a to na údržbu a opravu muzeálnych objektov. Najvyššia čiastka pôjde na projekt otvoreného depozitára. Po dobrých správach sú tu aj tie horšie. Nové vedenie múzea sa bude musieť vysporiadať s pochybeniami, ktoré našiel najvyšší kontrolný úrad. "Našli 29 zásadných pochybení, je to suma prevyšujúca milión eur," tvrdí Naď. 

Tie súvisia s činnosťou predchádzajúceho vedenia pod správou ministerstva kultúry. Malo ísť o nehospodárne nakladanie s peniazmi v digitalizačnom centre, či pri oslavách 75. výročia SNP. "Komunikujeme s Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky, aby sme to odstránili," hovorí riaditeľ Múzeum SNP Marián Uhrin. 

Bývalý dlhoročný riaditeľ múzea Stanislav Mičev sa k týmto informáciám vyjadrovať nechcel. Či je v hre aj prípadné trestné oznámenie zo strany nového zriaďovateľa minister nekonkretizoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy