Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ústavný súd nezrušil nosenie rúšok, karanténu, COVID pasy, ani režim OP a OTP, ako tvrdia dezinformačné weby
Zdielať na

Ústavný súd nezrušil nosenie rúšok, karanténu, COVID pasy, ani režim OP a OTP, ako tvrdia dezinformačné weby

SLOVENSKO / Ústavný súd vraj zrušil nosenie rúšok, karantény, COVID pasy, aj režimy OP či OTP. Statusy, obrázky a odkazy s týmto tvrdením zaplavili sociálne siete. Informáciu usilovne šíria predovšetkým dezinformačné weby. Nie je to pravda. Na sociálnej sieti to potvrdil dokonca aj Milan Uhrík z hnutia Republika.

Ústavný súd definitívne zrušil rúška, karantény, COVID pasy aj režim OP a OTP. Takáto informácia sa už pár dní šíri, ako dezinformácia niektorými webmi aj na sociálnych sieťach. Viacerí čitatelia jej však zrejme uverili aj preto, že sa sporné články odvolávajú na rozhodnutie Ústavného súdu. Ten svoj nález v danej veci zverejnil koncom minulého roka ale v úplne inom kontexte.

"K šíriacim sa informáciám je potrebné uviesť, že v predmetnom konaní Ústavný súd neposudzoval právne otázky týkajúce sa povinného nosenia rúšok a respirátorov, ani fungovania tzv. režimov OP a OTP," informuje hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová. 

Napriek tomu, že nález Ústavného súdu hovorí o tom, že opatrenia o štátnej karanténe neboli v súlade s Ústavou, sporné weby si jeho výklad prispôsobili tak, že naň reaguje aj sám minister zdravotníctva. "Keby to nebolo do plaču, tak by som sa na tom smial, ako na všetkých hoaxoch, ktoré bohužiaľ vidíme," hovorí Vladimír Lengvarský. 

A nie je sám. Okrem koaličných poslancov na dezinterpretačný výklad nálezu Ústavného súdu na sociálnej sieti zareagoval aj europoslanec Milan Uhrík z politického hnutia Republika. "Žiaľ, pravda to celkom nie je, aj keď v tom náleze Ústavného súdu sú isté pozitívne zistenia, na ktorých budeme stavať náš právny boj za slobodu ďalej," uviedol na sociálnej sieti Uhrík. 

Sťažnosť vlani na Ústavný súd podala ombucmanka Mária Patakyová. Pre sťažnosti ľudí, ktorí museli počas 2 vlny pandémie povinne nastúpiť do štátnej karantény. Patakyová na hoax reagovala na sociálnej sieti, rovnako aj polícia. "Ide o dezinterpretáciu, rozhodnutie Ústavného súdu sa týka tzv. „štátnej karantény“, teda posúdenia ústavnosti izolácie a karantény v zdravotníckych zariadeniach a v iných určených zariadeniach (mimo izolácie a karantény v domácom prostredí). Povinné nosenie rúška/ respirátora, režim OP/OTP Ústavný súd nezrušil," uviedla na sociálnej sieti verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy