Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Majú sa príslušníci bezpečnostných zložiek povinne očkovať? TV JOJ získala dokument, ktorý rozprúdil diskusiu
Zdielať na

Majú sa príslušníci bezpečnostných zložiek povinne očkovať? TV JOJ získala dokument, ktorý rozprúdil diskusiu

SLOVENSKO / Majú, alebo sa nemajú príslušníci slovenských bezpečnostných zložiek povinne očkovať? Dokument z prostredia ozbrojených síl, ktorý má Televízia JOJ k dispozícii, opäť rozprúdil diskusiu na túto tému. Kým opoziční politici sú zásadne proti, vedenie armády, bývalí vojaci, či odborníci stoja na strane povinného očkovania vojakov, či policajtov.

Časy kedy "znel rozkaz jasne" sú už dávno preč. Podľa toho to aj v slovenských ozbrojených zložkách vyzerá s vakcináciou proti Covidu-19. O stopercentnej zaočkovanosti môže ich vedenie tak akurát snívať. "Očkovanosť príslušníkov OS SR je na úrovni 70%," informuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. "Aktuálna zaočkovanosť zamestnancov MV SR sa po dvoch dávkach pohybuje na úrovni 65 percent," stanovisko Ministerstva vnútra. 

Vysoká zaočkovanosť vojakov, hasičov, či policajtov je v krízovej situácii mimoriadne dôležitá. Či už pre to, aby v dobe pandémie dokázali aj napriek šíriacej sa chorobe pracovať a neochorieť. Ale aj kontrolovať dodržiavanie opatrení. "Štát jej povinný zabezpečiť základné služby a to je bezpečnosť. Či už vnútorná, alebo vonkajšia, zdravotníctvo, chod energetického systému," tvrdí bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Pavel Macko. Ten je presvedčený o tom, že nariadenie povinného očkovania pre takýchto štátnych zamestnancov je len otázkou času. No zatiaľ, čo u policajtov a hasičov zvýšenie zaočkovanosti podporujú, mimoriadne aktivity pre to nevyvíjajú.

Naopak spoza múrov rezortu obrany unikol dokument, ktorý má Televízia JOJ k dispozícii. Na viacerých stranách sa hovorí o povinnom očkovaní vojakov. A to nie len tých, ktorí smerujú do misií, ako to bolo nariadené pôvodne. "Sa jedná o vojakov, ktorí sú nasadzovaní na plnenie úloh v medzinárodnom krízovom manažmente. Ďalej sa jedná o medzinárodné cvičenia a výcviky, ale aj cvičenia a výcviky na území SR. No a ďalej sú to vojaci, ktorí sú nasadzovaní na plnenie asistenčných úloh," informuje hovorca ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič. 

A práve to by malo koniec koncov tvoriť gro slovenskej armády. Stihlo to však už vyvolať aj negatívne reakcie. "Tu je čierne na bielom, že ľuďom na Slovensku aj tým, ktorí sa očkovať nechcú dať, tu konkrétna zložka konkrétna profesia nariaďuje sa dať zaočkovať. Som zvedavý, ako budú reagovať na tých, ktorí sa zaočkovať na základe tohto nariadenia nedajú," hovorí predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Tam je paragraf v zákone a je to veľmi jednoduché zaviesť," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Podstatne zhovorčivejší ako generál a minister zdravotníctva v jednom však bol v relácii Analýzy na hrane zdravotnícky expert, Tomáš Szalay. Ktorý myšlienku povinnej vakcinácie členov bezpečnostných zložiek jednoznačne podporil. "Takto to funguje v každej civilizovanej krajine," tvrdí Szalay. "Ja som absolvoval za jeden mesiac sedem očkovaní. Ani som nad tým nerozmýšľal. Jednoducho to bola povinnosť, musím byť pripravený plniť svoje úlohy. Takže toto isté by som očakával aj od vojakov, policajtov a od ďalších profesií," hovorí Macko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy