Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvá cesta nového českého premiéra viedla na Slovensko. S Hegerom si dohodli spoločné rokovanie vlád
Zdielať na

Prvá cesta nového českého premiéra viedla na Slovensko. S Hegerom si dohodli spoločné rokovanie vlád

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / V Bratislave sa uskutočnilo rokovanie českého premiéra Petra Fialu so slovenským premiérom Eduardom Hegerom. Išlo o Fialovu prvú zahraničnú cestu vo funkcii.

​Premiér Petr Fiala sa v utorok, 11. januára, ráno vydal na prvú zahraničnú cestu vo funkcii. Navštívil Slovensko, ktoré je tradične prvým miestom, ktoré českí ministerskí predsedovia po nástupe na čelo vlády navštevujú. Stretol sa so slovenským premiérom Eduardom Hegerom, priala ho aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová aj predseda parlamentu Boris Kollár.

Heger: Česká republika je pre Slovensko najdôležitejší politický a druhý najdôležitejší ekonomický partner

Pridanou hodnotou Českej republiky a Slovenska na nadchádzajúce obdobie môže byť to, že Praha bude predsedať v druhej polovici roka v Európskej únii a Slovensko od júla Vyšehradskej štvorke (V4) a Slavkovskému formátu (S3) Česka, Slovenska a Rakúska. Na tlačovej konferencii pri príležitosti prijatia českého premiéra Petra Fialu to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO).

​"Je to úžasná príležitosť pre dve bratské krajiny, aby v jednom čase mohli spoločne udávať tón a smerovať politiku v rámci európskeho priestoru. Chceme veľmi úzko spolupracovať práve pri príprave priorít týchto predsedníctiev a priniesť stredoeurópsky rozmer do celého fungovania Európskej únie,“ povedal Heger. Doplnil, že slovenská aj česká vláda sú proeurópske a založené na silných hodnotách právneho štátu a ľudských právach. "EÚ by mala byť globálnym lídrom, a práve v prostredí, v ktorom sa nachádza, je konštruktívna diskusia dôležitá," zdôraznil.

Slovenský premiér vyhlásil, že sa so svojím českým kolegom dohodol na opätovnom zvolaní spoločného zasadnutia slovenskej a českej vlády, ktoré by sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája. Doteraz sa z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie nekonalo.

Heger si s Fialom vymenil skúsenosti v boji s pandémiou koronavírusu

Zhodli sa na tom, že je potrebné sa pripraviť s pandémiou dlhodobo žiť. V oblasti energetiky považujú obe krajiny cieľ uhlíkovej neutrality za dôležitý a treba sa ho držať. "Musíme si ale uvedomiť, že každá krajina v EÚ má inú východiskovú pozíciu a tie je potrebné rešpektovať. Sme krajinami, ktoré majú svoje energetické mixy silne položené na jadre. Jadro preto musí byť súčasťou energetického mixu na ceste k uhlíkovej neutralite,“ zdôraznil slovenský premiér. V otázke európskej bezpečnosti a napätia na východnej hranici EÚ je podľa oboch premiérov dôležitá deeskalácia napätia a dialóg.

Český premiér sa Hegerovi poďakoval za prijatie a dodal, že si nevie predstaviť, že by na prvú zahraničnú cestu išiel inam než na Slovensko. Obe krajiny podľa Fialu spája spoločná história a veľmi priateľské vzťahy, ktoré je potrebné posilňovať a rozvíjať. "Prebrali sme na stretnutí radu kľúčových tém a prišli sme na to, že v nich zastávame spoločnú pozíciu,“ povedal Fiala.

Český premiér zdôraznil, že Praha a Bratislava by mala zastávať spoločnú pozíciu, čo sa týka jadrovej energie. "Cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu nesmie ísť na úkor občanov našich krajín a jej ciele by mali byť racionálne nastavené,“ zdôraznil Fiala. Dodal, že v tejto téme môže pomôcť české predsedníctvo v EÚ a slovenské predsedníctvo vo V4.

Fiala a Heger si vzájomne odovzdali dary 

​Eduard Heger odovzdal českému premiérovi dary v podobe knihy o barokovom štýle. Jedná sa o špeciálnu edíciu exkluzívneho vydania. O novom ečskom premiérovi je známe, že má rád umenie. Okrem exkluzívnej knihy dostal Fiala aj slovenské vína. Fiala priniesol sklené poháre a karafu. 

Fialu prijala prezidentka SR Zuzana Čaputová 

Petr Fiala vystriedal vo funkcii premiéra Andreja Babiša

Úradu sa ujal 28. novembra 2021. Nový český premiér tiež dodržal tradíciu a na svoju prvú zahraničnú pracovnú cestu sa vydal na Slovensko. V Bratislave sa okrem Hegera stretol aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a následne s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy