Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pre Česko sme už červenou krajinou. V žilinskej nemocnici museli zvolať krízový štáb
Zdielať na

Pre Česko sme už červenou krajinou. V žilinskej nemocnici museli zvolať krízový štáb

BRATISLAVA / Pondelok priniesol viacero zmien. Žiaden okres už nie je zelený, pravidlá sa vo väčšine z nich sprísnili. Navyše, pre susedné Česko, ale aj Nórsko sme od pondelka červenou krajinou. Pre neočkovaných sa tak príchod do týchto krajín zo Slovenska sprísni, a teda skomplikuje. Stále vážnejšia situácia je aj v našich nemocniciach.

​Štatistika za nedeľu je 473 pozitívne testovaných, z nich približne tri štvrtiny sú neočkovaní. Pribudlo ďalších 8 obetí. V nemocniciach leží 606 pacientov. "Z nich takmer 84 percent nie je plne zaočkovaných," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Aktuálne už žiaden okres nie je zelený. Nemocnice to už cítia. Lôžka sa zapĺňajú, je problém aj s personálom. Zatiaľ dve nemocnice oznámili čiastočné obmedzenie plánovaných operácií. "Trenčín a Nitra, trocha je problém aj v Žiline," vyjadril sa minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Čo sa týka covidových pacientov, v žilinskej nemocnici sa v uplynulých dňoch výrazne zhoršila situácia. "Len za uplynulý víkend sme prijali 17 nových pacientov," vyjadrila sa hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková. Momentálne je v tejto nemocnici hospitalizovaných 38 ľudí s ochorením Covid-19, pričom 9 pacientov je pripojených na umelú pľúcnu ventiláciu. "Najmladší pacient, ktorý je hospitalizovaný má 21 rokov. Je nezaočkovaný, nemá pridružené diagnózy," ozrejmila Záteková. 

Vedenie nemocnice dokonca muselo zvolať krízový štáb. "Tým, že nemáme pľúcne, ani infekčné oddelenie, máme problém personálne pokryť služby v covid pavilóne," skonštatovala Záteková. V Žilinskom kraji pociťujú zmeny v Covid automate obyvatelia okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto. Obidva okresy sú bordové. "Sú obmedzenia na plavárni, v dome kultúry a robíme len to, čo, máme povolené," vyjadril sa hovorca Čadce Marián Kráľ.

"Sme boli nútení zrušiť spoločenské akcie," povedal primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda. Svadobné obrady, ktoré tu majú naplánované ale snúbenci, zatiaľ, nezrušili. "Monitorujeme aj školy, tie sú zatiaľ v celkom dobrých číslach, až na jednu školu, kde je 6 tried zatvorených," ozrejmil Mihalda. Napriek terajšej situácii využili možnosť, že deti v triedach nemusia sedieť v rúškach. V oboch okresoch vedia, že im hrozí čierna farba. "Očakávame lokálny lockdown, na ktorý doplatia všetci, či už sú, alebo nie sú zaočkovaní," vyjadril sa Kráľ.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach mali za september 31 úmrtí. Lekári upozorňujú, že mnohým úmrtiam, ale aj komplikovaným priebehom sa dalo predísť. Lôžka sa aj tu plnia, v posledných dňoch mali okolo 70 pacientov.


V pondelok prišlo aj k zmenám, ktoré sa týkajú cestovania. Slovensko je už pre Česko a Nórsko červenou krajinou - a to znamená, krajinou s vysokým rizikom nákazy. "Naši občania, ktorí prichádzajú do Česka alebo Nórska, musia byť v tomto prípade, pokiaľ sú nezaočkovaní, v samo izolácii - V Česku 5-14 dní a potom môžu absolvovať PCR test," vyjadril sa štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Platí niekoľko výnimiek. "Tí, ktorí prichádzajú do Čiech len na 24 hodín," doplnil Klus. Výnimkou je aj tranzit, ktorý trvá menej ako 12 hodín. Slovensko v pondelok zaradilo medzi červené krajiny aj Estónsko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy