Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Heger o pláne obnovy: Chceme Slovensko urobiť odolnejším
Zdielať na

Heger o pláne obnovy: Chceme Slovensko urobiť odolnejším

Archívna reportáž

SLOVENSKO / V pondelok 4. októbra sa v press centre Úradu vlády SR v Bratislave konala tlačová beseda, ktorej sa zúčastnil predseda vlády Eduard Heger, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, minister školstva Branislav Gröhling, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálna riaditeľka Sekcie plánu obnovy MF SR Lívia Vašáková. Témou ich tlačovej besedy bol plán obnovy a predstavenie nových reforiem, ktoré budú v blízkej budúcnosti realizované.

Na začiatku besedy predseda vlády Eduard Heger oznámil, že vláda začala realizovať plán obnovy a odolnosti. Zdôraznil, že zmeny sú nevyhnutné a ich cieľom je dostať Slovensko do formy. Peniaze z plánu obnovy a to konkrétne 822 miliónov eur, budú použité na investície pre reformy, a to hlavne v sektore súdnictva, školstva a zdravotníctva. "Plán obnovy sme odovzdali medzi prvými spomedzi krajín, a práve náš plán je považovaný za jeden z najkvalitnejšie urobených plánov. Chceme predstaviť reformy po ktorých je silný dopyt od občanov," vysvetľuje Eduard Heger. Na besede boli predstavené tri hlavné reformy a to spustenie siete nemocníc, nová súdna mapa a zmeny vo vzdelávaní a v riadení vysokých škôl. Eduard Heger avizoval stavbu nových a rekonštrukciu súčasných nemocníc.

Chcú v prvom rade zlepšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti. Nadviazal na neho aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský : "Zmeny prinesú lepšiu zdravotnú starostlivosť pre pacientov, lepšie podmienky pre zdravotníkov. Nebudú sa rušiť žiadne nemocnice, budú sa transformovať lôžka aj podľa náročnosti výkonov. Verím tomu, že keď dáme zdravotníctvo dokopy, každý pacient si bude môcť dovoliť kvalitnú starostlivosť." Zároveň dodal, že je v pláne aj nákup moderných liečebno-diagnostických prístrojov. V zdravotníctve sú naplánované investície v celkovej výške 1 miliardy eur. Pomocou súdnej mapy chce vláda dosiahnuť, aby súdy rozhodovali spravodlivo a včas, a taktiež, aby boli vytvorené rovnaké podmienky pre sudcov. "Spravodlivosť potrebujte reformu. Súdy sú tu na to, aby boli každému dostupné a ľudia pocítia zmenu v organizácii súdov tak, že budeme mať viac sudcov, ktorí sa venujú konkrétnej agende, s čím súvisia ich rýchlejšie rozhodnutia," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

​Reforma školstva sa má dotýkať od materských škôl až po vysoké školy. Jedna časť z financií pôjde do regionálneho školstva, pod čo spadá rozšírenie materských škôl, digitalizácia základných a stredných škôl, vzdelávanie učiteľov. Z druhej časti by sme mali zmenu pocítiť hlavne v podpore školských klubov detí, na čo je vyhradených 2,2 milióna eur, taktiež vo vyhlásení druhej fázy doučovania pre základné a stredné školy. Na doučovanie má byť vyhradených 3,75 milióna eur. Taktiež bude do škôl dosadených približne 340 pomocných vychovávateľov počas obdobia dvoch rokov. "Kráčame cestou, aby sme poskytli dobré vzdelanie každému jednému žiakovi, študentovi. Počas prázdnin sme pokračovali letnými školami a teraz pokračujeme v rámci doučovania už aj na stredných školách hlavne pre maturantov, keďže maturity nás čakajú. Taktiež je tu dopyt po tom, aby sme mali menej vysokých škôl, ale kvalitných, preto budeme meniť aj ich systém akreditácie," dodal minister školstva Branislav Gröhling. 

Generálna riaditeľka Sekcie plánu obnovy MF SR Lívia Vašáková vysvetlila aj dôležitosť implementácie plánu obnovy : "Nie je to len veľký balík, ktorý má slúžiť na stavbu budov, opravu ciest či železníc, chceme Slovensko urobiť odolnejším do budúcnosti." Prvá žiadosť o platby bude v prvom kvartáli budúceho roka, posledná v júni v roku 2026. "Chceme priniesť zmenu, na ktorú máme peniaze a budeme pracovať na tom, aby sme tieto reformy presadili, nakoľko 17 rokov nedošlo k obnove žiadnej reformy," dodal na záver Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy