Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandora Papers: Premiér Andrej Babiš priznal nákup 16 nehnuteľností vo Francúzsku
Zdielať na

Pandora Papers: Premiér Andrej Babiš priznal nákup 16 nehnuteľností vo Francúzsku

Archívna reportáž Archívne zábery

PRAHA / Premiér Andrej Babiš si cez svoje offshorové firmy poslal takmer 400 miliónov korún, za ktoré si potom kúpil nehnuteľnosti na francúzskej Riviére vrátane kaštieľa Bigaud. Podľa odborníkov nesie operácia znaky prania peňazí. Zistenie, ktoré zverejnil web Investigace.cz, je súčasťou nového globálneho projektu Pandora Papers, za ktorým stojí Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov.

Portál investigace.cz uviedol, že Babiš si v júli 2009 pomocou francúzskej právnej kancelárie DB Artwell advokáti a panamskej právnej kancelárie Alcogal nechal anonymne a diskrétne založiť firmy, kde figurovali nastrčení riaditelia. "O štyri mesiace neskôr túto štruktúru využil, aby z jednej svojej spoločnosti do druhej presunul 15 miliónov eur (vtedy 381 miliónov korún). V podstate sám sebe poskytol pôžičku, a to na nákup šestnástich luxusných nehnuteľností vo Francúzsku vrátane spomínaného kaštieľa Château Bigaud na Azúrovom pobreží, "napísala Investigace.cz.

Český premiér Andrej Babiš priznal nákup 16 nehnuteľností vo Francúzsku

Český premiér Andrej Babiš priznal, že kúpil 16 nehnuteľností vo Francúzsku za takmer 400 miliónov korún, ktoré si podľa medzinárodnej siete investigatívnych novinárov poslal cez offshorové firmy. Že by však nejaké nehnuteľnosti alebo offshorové firmy vlastnil, pre portál Novinky.cz poprel.

Predseda českej vlády v pondelok,4. októbra, novinárom povedal, že nákup cez reťazec offshorových firiem mu odporučila realitná kancelária. Jeho postup nebol vhodný pre politika, povedal v Českej televízii a podotkol, že vtedy však v politike nefiguroval.

Žiadne nehnuteľnosti však Babiš podľa svojich slov nevlastní. "Ja žiadne offshorové firmy nevlastním a ani žiadnu nehnuteľnosť vo Francúzsku. Pre český zákon lex Babiš nemám už ani svoju bývalú českú firmu,“ vyjadril sa pre Novinky. Už v roku 2015 pri pokuse o vyvolanie hlasovania o nedôvere vláde Babiš tvrdil, že nemá žiadne offshorové firmy. Podľa zistení investigatívnych novinárov to tak nie je.

Andrej Babiš odmieta, že by v prípade informácií o prevode 400 miliónov českých korún urobil čokoľvek nezákonné. Všetky informácie pokladá za pokus o očernenie a ovplyvnenie volieb. "V tomto prípade je jasné, že som neurobil nič nezákonné ani zlé, ale to im nebráni v tom, aby ma zase skúsili očierniť a ovplyvniť tak české parlamentné voľby," uviedol Babiš. Na otázku ČTK ale neuviedol, koho presne má na mysli. Poukázal okrem iného na to, že ide o prípad starý 12 rokov. "Je to pred každými voľbami rovnaké, vytiahnu niečo z dávnej minulosti, aby sa potom ukázalo, že sa nič nestalo," dodal.

"Žiadna normálna obchodná transakcia by takto nikdy nevyzerala," povedal webu bývalý vyšetrovateľ finančnej kriminality, dnes konzultant pre boj proti praniu špinavých peňazí Kamil Kouba. "Tá schéma mi príde ako z učebnice pre vyšetrovateľov. V angličtine to dokonca má svoj názov: loan back," dodal.

Z analyzovaných dokumentov podľa webu nevyplýva, čo bolo zdrojom spomínaných peňazí. "V každom prípade však premiér Andrej Babiš vynaložil značné úsilie, aby skryl, že práve on je majiteľom oných 15 miliónov eur. Okrem toho, že využil schému offshorových spoločností, ktoré mu zabezpečili anonymitu, sa k svojim firmám nepriznal ani v Česku," upozornili novinári s tým, že Babiš žiadnu z firiem neuviedol v žiadnom majetkovom priznaní.

Vo Francúzsku Babišovi podľa webu hrozí na základe zákona o preukazovaní bohatstva, že ak nepreukáže pôvod oných 381 miliónov korún, môže o svoje nehnuteľnosti prísť. Vyšetrovanie mu tiež hrozí aj v USA, a to vzhľadom k tomu, že celá schéma nesie znaky prania peňazí a súčasťou bola jeho americká firma, uviedol web.

"Prípad ale môže začať riešiť aj česká polícia, ak by zistila dôvodné podozrenie z prania špinavých peňazí. Vzhľadom k tomu, že pôžička bola splatná až v roku 2019, prípad nie je premlčaný, "dodala Investigace.cz.

V projekte Pandora Papers podľa Investigace.cz figuruje viac ako 300 Čechov. Sú medzi nimi exminister, regionálni politici, ale aj najbohatší ľudia v Česku. 

Projekt Pandora Papers: Pandorina skrinka, v ktorej je zamknuté všetko zlo, aj Slováci

V Pandora Papers je viac ako 300 Čechov a 178 offshorových firiem. Okrem nich sa nachádzajú v projekte aj ľudia zo Slovenska. Viac ako 40 Slovákov a k nim 48 offshorových firiem s väzbou na Slovensko. Sú medzi nimi podnikatelia, investori, developeri, ale podľa informácií portálu investigace.cz  sa tam nachádza aj hľadaný zločinec zo Slovenska. 

Názov projektu je po pandorinej skrinke, v ktorej sa nachádza všetko schované zlo. Projekt vznikol na základe uniknutých viac ako 12 miliónov dokumentov z 14 právnych kancelárií. Na analýze a projekte Pandora Papers pracuje viac ako 600 novinárov po celom svete. 

Pandora Papers sú nasledovníkom podobného projektu z roku 2016, známeho ako Panama Papers, za ktorým stála rovnaká skupina novinárov. Najnovšie odhalenia sú však ešte rozsiahlejšie, preskúmali takmer tri terabajty dát - ekvivalent asi 750-tisíc fotografií v smartfóne - uniknuté od 14 rôznych poskytovateľov obchodných služieb z 38 rôznych jurisdikcií na celom svete. Záznamy sa datujú až do sedemdesiatych rokov minulého storočia, no väčšina pochádza z obdobia rokov 1996 až 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy