Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okresy začínajú meniť farbu kvôli zhoršujúcej pandemickej situácii. Lekári si môžu pýtať negatívny test
Zdielať na

Okresy začínajú meniť farbu kvôli zhoršujúcej pandemickej situácii. Lekári si môžu pýtať negatívny test

BRATISLAVA / Epidemická situácia sa u nás zhoršuje, od pondelka, 13. septembra, bude desať okresov červených, 47 oranžových a len 22 zelených. Nemocnice čiastočne sprísnia opatrenia. V červených okresoch je v interiéri povinný respirátor. Čo sa týka návštev aj v červených okresoch aj oranžových sú návštevy povolené po súhlase zriaďovateľa v režime OTP alebo sú zakázané. Nový režim spúšťajú aj ambulancie. Od nezaočkovaných či tých, ktorí Covid prekonali, môžu vyžadovať negatívny test.

Na chodbách pred ambulanciami lekárov v Žiari nad Hronom sú takmer úplne prázdne chodby. Tento okres je v oranžovej farbe a lekári sa riadia usmernením ministerstva zdravotníctva, na nástenkách všetkých ambulancií, ktoré sme navštívili pribudli oznamy, v ktorých informujú komu treba test pred vyšetrením a komu nie.

V Banskej Bystrici, ktorá je momentálne stále zelená, no aj tu sme našli lekárov, ktorí sa riadia usmernením. "My sme sa zariadili, pretože lekár sa môže rozhodnúť. Beriem pacientov, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali Covid- 19 alebo majú test," uviedla neurologička Božena Kováčiková. 

Pacientom vychádzajú v ústrety a tých, ktorí nemajú žiadne potvrdenie vedia v tejto neurologickej ambulancii otestovať ešte pred samotným vyšetrením. "My sme so sestričkou v rizikovej kategórii, sestrička si prekonala už Covid raz, a preto sa nechcem nakaziť, aby sme tu infekciu nepreniesli do rodiny alebo aj medzi pacientov," vysvetlila neurologička Božena Kováčiková.

​Bratislava je aktuálne podľa covid automatu zelená a v ambulanciách od pacientov testy nepýtajú. Na dverách každej ambulancie sú ale upozornenia, že vstup do ambulancie je možný len s rúškom a vydezinfikovanými rukami. A v prípade respiračných príznakov majú lekára najprv kontaktovať telefonicky. "Toho času to usmernenie u nás v ambulancii ešte neuplatňujeme. V prípade, že počty nakazených budú narastať, nevylučujeme, že u plánovaných kontrol sa budeme dotazovať na očkovanie, prípadne na negatívny test," konštatovala doktorka Jaroslava Orosová. 

Trenčín je od pondelka červený. "Pri plánovaných ambulantných kontrolách budeme vyžadovať negatívny test od nezaočkovaných aj čiastočne zaočkovaných osôb, pri akútnych stavoch zabezpečíme vykonanie testu priamo na ambulancii, avšak uvedené je na zvážení konkrétneho ambulantného lekára," informovala hovorkyňa fakultnej nemocnice v Trenčíne, Martina Holecová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy