Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Testovanie sa skomplikovalo: Niektorí Slováci museli za MOM-kou cestovať desiatky kilometrov
Zdielať na

Testovanie sa skomplikovalo: Niektorí Slováci museli za MOM-kou cestovať desiatky kilometrov

BRATISLAVA / Situácia v nemocniciach je stabilizovaná. S Covidom alebo podozrením naň je v nich 170 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ich je 15, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 11 ľudí. Pribudla jedna obeť ochorenia. PCR testy za včerajšok odhalili sedemnásť infikovaných ľudí, z antigénových vyšlo pozitívných 33. V prvom prípade sa urobilo vyše päť tisíc testov, v druhom viac ako 54-tisíc. S testovaním to však už nebude také jednoduché. Väčšina Mobilných odberových miest totiž ukončila činnosť. Antigénové testy však napríklad pri ceste do zahraničia či na hromadné podujatia stále potrebujeme. Na Zemplíne museli ľudia precestovať desiatky kilometrov, kým našli miesto, kde ich otestujú. A keďže zmluvy s ministerstvom zdravotníctva sa skončili, za testovanie musíme platiť.

Vybrali sme sa na viaceré miesta, kde sa doposiaľ v Humennom dalo otestovať. V siedmich MOM-kách to už možné nie je. K dispozícii je už len jedno miesto - a to bolo riadne zahltené. Nielen Humenčanmi, no tiež ľuďmi zo širokého okolia. Pre niektorých to bola riadna misia a museli precestovať desiatky kilometrov, kým našli miesto, kde ich otestujú. "Vo vranovskej nemocnici nás poslali do Humenného alebo do Prešova alebo do Košíc, lebo oni vo Vranove netestujú," povedal Filip, Vranovčan.

Po ukončení zmluvy s ministerstvom musia všetky náklady znášať sami. Antigénový test tak stojí 10, PCR 55 eur. "Nezastavili sme sa dnes, ľudia sú zmätení, sťažilo im to situáciu, ak sa chystajú odcestovať," vyjadrila sa Alena Mochnáčová, koordinátorka MOM ZSS Slnečný dom Humenné. "Chodím sa pýtať, tam je ten autobus, to je zrušené od dnes. Hranica od 12 vyššie, tie decká. My rodičia sme zaočkovaní, ale čo s nimi? A teraz treba ísť na poslednú chvíľu a zháňať testy," povedal Anton, Brekovčan.

Boli sme sa pozrieť aj v Kežmarku, ako to tu vyzerá s antigénovým testovaním. Našli sme jediné miesto, kde sa tak dá urobiť. Mom-ka je v kežmarskej nemocnici. Od štvrtka funguje iba dopoludnia, ale od rána nezaznamenali obrovský nápor ľudí, možno aj preto, že sa k informáciám dostanú iba na webovej stránke nemocnice. Antigénový test tam vydávajú už s medzinárodným certifikátom a stojí 25 eur. Aj kežmarský mestský úrad plánuje v najbližších dňoch otvoriť ďalšie MOM-ky, no tiež so spoplatneným testom.

V metropole Hornej Nitry sú od štvrtka takmer všetky MOM-ky zatvorené. "Boli zrušené, mali zmluvy do konca júna," povedal Alojz Vlčko, MsÚ Prievidza. V celom, takmer 50-tisícovom meste, funguje iba jediné odberné miesto. Robia tu PCR aj antigénové testy. "Áno, my testujeme, ceny sú od 22 do 17 eur, podľa počtu testovaných a PCR sú od 58 do 75 eur," ozrejmil Ján Donič, BOZPO Prievidza.

Odberové miesta na antigénové testovanie stále fungujú aj v Meste pod Urpínom, jedno sme našli na plážovom kúpalisku. Spojiť tak môžete príjemné s užitočným. Otestujú vás hneď vedľa jazera s lehátkami a slnečníkmi. A to každý deň od ôsmej rána. "Náklady s prevádzkou MOM-iek si musia ľudia zaplatiť. Poplatok za antigénové testovanie máme 10 eur," vyjadril sa koordinátor MOM Juraj Sninský. Od piatku tu pribudne aj PCR testovanie pre samoplatcov. Naopak antigénové testovanie zrušili na veľkokapacitnom odberovom mieste na Mičinskej. Funguje už iba PCR testovanie pre vopred zaregistrovaných. "Antigénové testovanie sme ukončili v máji a nebudeme v tom pokračovať," uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje .

Chaos okolo miest určených na antigénový test vo štvrtok rezort zdravotníctva vyriešil tak, že na svojej stránke zverejnil zoznam poskytovateľov tejto služby s upozornením, že testovanie už nie je financované štátom a teda prevádzkovateľ má právo žiadať poplatok.

Možnosti komerčného antigénového testovania

Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo na svojej stránke prehľad komerčného antigénového testovania. V prípade, ak máte záujem prísť sa otestovať, kompletný zoznam nájdete TU. Kompetentní tiež uviedli, že nebude dochádzať k aktualizácii, ako bolo zvykom pri zmluvných antigénových odberných miestach. Odporúčajú preto sledovať stránku www.e-vuc.sk, kde poskytovatelia zverejňujú svoje ordinačné hodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy