Skoro jasno
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Švédsko upúšťa od prísnych opatrení, nenosia ani rúška. TV JOJ sa spojila so Slovákmi, ktorí tam žijú
Zdielať na

Švédsko upúšťa od prísnych opatrení, nenosia ani rúška. TV JOJ sa spojila so Slovákmi, ktorí tam žijú

ŠVÉDSKO/SLOVENSKO / Televízia JOJ oslovila niekoľkých Slovákov žijúcich vo Švédsku. V krajine, v ktorej podľa tamojšieho hygienika Johana Carlsona, nemôžu prijať prísne karanténne opatrenia. Napríklad ako u nás. A tak má škandinávska krajina stále otvorené reštaurácie a krčmy, fungujú v nej materské školy, obyvatelia chodia von bez rúšok a stretávanie do 50 ľudí je povolené. Správanie sa Švédska však už aj tamojší vedci nazývajú čoraz častejšie experimentom a nezodpovednou stratégiou.

"Nariadenia švédskej vlády, mne to príde ako hazardovanie so životmi. Štokholm je celý zamorený, uvažujú o izolovaní Štokholmu," vyjadril sa František Bajánek, Slovák pracujúci v nemocnici vo Švédsku. "Zatiaľ sú uzatvorené len univerzity a ľudia dostali odporúčanie, že ak je to možné nech pracujú z domu. Od včera je zakázané zhromažďovanie nad 50 ľudí," poznamenala Gabriela Gavalová, ktorá vo Švédsku žije tiež. 

Postup Švédska ako zvládnuť epidémiu koronavírusu však je rozdielne nielen od postupu Slovenska. Ale aj Dánska č Fínska, teda susediacich krajín, ktoré uzatvorili tak školy ako aj hranice.

Švédsko je najväčšou európskou krajinou bez veľkých reštrikcií. A ako sa ukazuje, začína pociťovať prvé vážne dôsledky.

"Práve som čítal v maili, som z toho úplne v šoku, že musíme odpájať od respirátorov pacientov nielen starých, ale aj tých mladých, ktorí sú chorí, týka sa to aj detí. Odpájať pacientov od prístrojov je pre mňa to najhoršie, čo som zažil," opísal situáciu František.  Podľa Slováka, ktorý pracuje v jednej zo švédskych nemocníc, tamojší zdravotníci nesmú používať rúško a nesmú sa dať testovať.

"Od včera v niektorých nemocniciach platí zákaz použivania rúšok, pokiaľ človek nerobí na korona oddelení. Niektorí pacienti zomrú veľmi rýchlo.  Ale nad 80 rokov za tieto tri týždne som nestretol ani jedného pacienta, ktorý by prežil," porozprával o hrozných časoch František. 

Slovák škandinávskej krajine predpovedá tvrdé prebudenie sa do reality. Prvé ekonomické i sociálne dopady však už cítiť teraz. Zdá sa, že tí, ktorí hovoria o veľkom a nebezpečnom švédskom experimente boli ešte zhovievaví. "Jeden nórsky vedec im odkázal, že prestaňte hrať ruskú ruletu, lenže už je príliš neskoro," dodal František. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy