Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákazníci očkovanie potrebujú, zamestnanci prevádzok už nie. Zamestnávateľom sa to zdá byť nejasné
Zdielať na

Zákazníci očkovanie potrebujú, zamestnanci prevádzok už nie. Zamestnávateľom sa to zdá byť nejasné

SLOVENSKO / V stupni ostražitosti alebo v oranžovej farbe je od pondelka, 23. augusta, 12 okresov. Pre zákazníkov to znamená, že v reštauráciách, obchodných prevádzkach, bankách a ďalších službách sa pri vstupe preukazujú covid pasom, testom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia. Republiková únia zamestnávateľov upozorňuje na fakt, že od zamestnancov týchto prevádzok nikto potvrdenie nepýta. Zaočkovaných hostí tak často obsluhuje nezaočkovaný personál. Únia preto žiada úrad verejného zdravotníctva o dopracovanie vyhlášky.

Firmy si aktuálne nevedia spoľahlivo overiť, či sú ich zamestnanci zaočkovaní. "My nemáme páky, my si nevieme overiť, či je zamestnanec očkovaný," hovorí z RÚZ Peter Molnár. 

V reštaurácii v Starom Smokovci na dverách visí oznam, že fungujú v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19), lebo sú v oranžovej farbe a teda aj v stupni ostražitosti. "V Tatrách sú turisti zodpovední, pár z toho sa nám obráti, aj nám niektorí nadávajú, ale nie je to až také zlé," hovorí majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci Vladimír Mikolaj. 

Hostí kontrolujú zamestnanci, tých ale nemá právo kontrolovať nikto

Hostia v reštaurácií v Starom Smokovci o zaočkovaní celého personálu vedia. "Nosíme odznaky, je to kontroverzná téma, ale my sme na tej zodpovednej strane," hovorí Mikolaj. 

Boli sme sa pozrieť aj v Smokoveckej Kolibe, aj tam sa rozhodli fungovať v OTP režime. Zaujímal nás aj ich názor na to, že zamestnancov nemá na rozdiel od hostí právo nikto kontrolovať. "Je to také schizofrenické, že hostí kontrolujeme a nariadenie na kontrolu zamestnancov nie je," hovorí riaditeľ prevádzky Peter Pješcak. 

Čo na to minister zdravotníctva? 

Na otázku, že dodržiavanie covid automatu sa týka iba zákazníkov ale zamestnancov nie, odpovedal minister zdravotníctva stroho. "Tak, ako v nemocniciach to funguje, nezaočkovaní používajú všetky ochranné pomôcky," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Režimy sa v súčasnej právnej situácii nemôžu vzťahovať na zamestnancov prevádzok. V právnom poriadku nemáme aktuálne stanovené povinné očkovanie proti COVID-19 a z uvedeného dôvodu nie je možné nútiť zamestnávateľa, aby uvedené povinne vyžadoval od svojich zamestnancov," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. 

Či na požiadavku Republikovej únie zamestnávateľov zareagujú, Úrad verejného zdravotníctva SR neodpovedal. Zamestnávatelia vraj ale majú počítať so zvýšenými kontrolami. Napríklad, či má personál horné dýchacie cesty prekryté.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy