Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dôchodkyňa si požičala viac ako 100-tisíc eur. Keď ich mala vrátiť, veriteľkám údajne do kávy pridávala atropín
Zdielať na

Dôchodkyňa si požičala viac ako 100-tisíc eur. Keď ich mala vrátiť, veriteľkám údajne do kávy pridávala atropín

PEZINOK / Kauza ako z kriminálky. 69-ročná dôchodkyňa zo Šiah sa postavila pred Špecializovaný súd. Podľa obžaloby si napožičiavala od troch žien poriadny balík peňazí. Keď si ich veriteľky pýtali späť, tak sa ich Terézia mala pokúsiť otráviť. Do občerstvenia im mala primiešavať atropín. Údajnej trávičke hrozí výnimočný trest.

Jana, Zdena a Klaudia. Tieto tri ženy zo Šiah postupne v roku 2015 skončili s rovnakými príznakmi v nemocnici. V ťažkých stavoch ich tam previezli po stretnutí s dôchodkyňou Teréziou, ktorej dokopy požičali cez 120-tisíc eur. Teréziu prokuratúra obžalovala z podvodu a z vraždy v štádiu pokusu. Tri ženy sa mala pokúsiť zniesť zo sveta sofistikovaným spôsobom. 

Do šálky im mala tajne primiešať Atropín

Tri ženy sa mala pokúsiť zniesť zo sveta sofistikovaným spôsobom. Vždy, keď sa stretli na káve alebo čaji, aby prediskutovali dlžobu, tak im mala do šálky primiešať látku Atropín. 

V utorok, 24. augusta, na pojednávaní vypovedali všetky tri poškodené ženy. Senátu opísali, ako sa cítili potom, čo s obžalovanou vypili kávu alebo čaj. "Strácala som motoriku. Nevedela som rozprávať. Myslela som, že mám porážku. Raz som bola na ÁRE v Šahách a raz na neurológií v Leviciach 10 dní," hovorí poškodená Klaudia. 

Pani Jana skončila v nemocnici v priebehu niekoľkých mesiacoch štyrikrát

Príznaky mala vždy takmer identické. "Sucho v ústach, pocit na malú potrebu. Strašne sa mi plietol jazyk, nevedela som rozprávať, nevedela som chodiť. Ja som sa zobudila len ráno na neurológií na JIS," hovorí pani Jana. 

Otráveným ženám, to vraj celé začalo postupne dochádzať

Pani Jana preto vymyslela plán a na dôchodkyňu urobila pascu. Na poslednom stretnutí kávu nevypila a dala ju kolegyni, ktorá ju odložila a neskôr ju zaniesli na kriminálku. Expertíza vraj potvrdila, že v káve bol naozaj atropín.

Obžalovaná akékoľvek obvinenia odmieta

"Ja som pobožná osoba. Chodím do kostola. Odmietam. Nemôžem prijať toto hrubé obvinenie," hovorí obžalovaná Terézia. "Tie spomienky sa vynárajú. Keď si človek spomenie na ten svoj zdravotný stav, v akom sa vtedy vyskytol, tak je to také, že vás to znova chytá za srdce," hovorí poškodená Zdena. 

Súd bude pokračovať 6. septembra, kde budú vypočutí svedkovia. Obžalovanej hrozí výnimočný trest - a to 25 rokov alebo doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy