Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deväť slovenských okresov opäť zavádza obmedzenia
Zdielať na

Deväť slovenských okresov opäť zavádza obmedzenia

BRATISLAVA / Od pondelka 16. augusta sa v 9 oranžových okresoch vraciame do života s obmedzeniami. Všetky sú na východe Slovenska a majitelia zariadení , ktorých sa to týka majú za sebou náročný víkend. V nedeľu do neskorej noci pripravovali svoje prevádzky tak, aby zákazníci každú zmenu pochopili. Pomarančová mala byť aj Bratislava, no vďaka jednej podstatnej veci sa tak nestane.

Na tatranských gastroprevádzkach, či lanovkách pribudol okrem otváracích hodín či jedálneho lístka aj ďalší oznam. Turisti naň reagujú rôzne. Dať si dobré jedlo pod tatranskými štítmi znamená ukázať zamestnancovi pri vstupe do reštaurácie potrebné doklady. No našli sme aj miesto, kde si pochutnáte bez kontroly. Reštaurácia na Skalnatom plese má terasu rozdelenú na dve časti.

Majitelia ubytovacích zariadení na Spiši mali celkom vydarené leto. No nariadenia, ktoré sú platné od dnes, im urobia škrt cez rozpočet. Aj Spišskonovoveský a Gelnický okres svietia na oranžovo. Pre hotelierov to znamená jedno: buď pustia plne zaočkovaných, testovaných alebo klientov ktorí do 180 dní prekonali Covid. Alebo môžu mať minimum klientov.

Prevádzkar penziónu Jaroslav Matúš hovorí: "Máme s tým skúsenosti a veľa ľudí to odradí. Lebo sa nechce dať testovať, alebo očkovať. A my s tým máme trošku v praxi problém."

Podľa prevádzkara chát na Zahure pri Spišských Vlachoch sa klienti boja rezervácií. Nik totiž netuší, aká bude situácia počas jesene a či bude cestovanie možné. Chýbajú aj školské zájazdy.

Inak to majú na Spišskonovoveskom letnom kúpalisku. Aj tu kontrolujú zaočkovanie či testy. No na prísune plavcov sa pravidlá dnes nepodpísali. Dopoludnia sa kúpalo vyše 250 ľudí.

Vedúci kúpaliska Ivan Magdoško povedal: "Kontroluje to pokladnička a ľudia s tým nemajú problém. Väčšina je otestovaných. Mali sme prípad kedy neboli otestovaní a išli si urobiť testy a vrátili sa."

Aj Bratislava mala byť od dnes pomarančová, no vďaka tomu, že má vysokú zaočkovanosť obyvateľstva nebude. Napriek tomu podniky musia mať vyznačené, akých zákazníkov privítajú.

Hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková hovorí: "Režim, v ktorom prevádzka funguje, musí prevádzkovateľ pre zákazníka viditeľne a zrozumiteľne vyznačiť."

Za povšimnutie stojí aj fakt, že na Slovensku sa spojili viaceré reštaurácie a iné prevádzky, ktoré zaočkovaným ponúkajú rôzne zľavy. Informujú o nich na sociálnej sieti i vo svojich priestoroch.

Pokiaľ ide o kostoly v Bratislavskom kraji, tak na nich informáciu o tom, či sa na bohuslužbách môžu zúčastniť aj zaočkovaní aj nezaočkovaní nenájdete. Podľa Konferencie biskupov Slovenska, vzhľadom na to, že je kraj v zelenej farbe, nie je dôvod na takéto delenie. Veriaci však musia dodržiavať protipandemické opatrenia, o ktorých sú informovaní pri vstupe na bohoslužby.

Zmeny v opatreniach sa uskutočňujú podľa vývoja pandemickej situácie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy