Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalý štátny tajomník Radko Kuruc skončil pre prijatie úplatku v kolúznej väzbe
Zdielať na

Bývalý štátny tajomník Radko Kuruc skončil pre prijatie úplatku v kolúznej väzbe

BRATISLAVA / Bývalý štátny tajomník Ministerstva financií z čias vlády Roberta Fica Radko Kuruc skončil vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý tak zvrátil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu. Kuruca obvinili z korupcie v rámcii Mýtnik 3, ktorá súvisí s projektom tzv Ekasy. Za zákonné zmeny, ktoré by umožnili projekt spustiť, mal zinkasovať 120 tisíc eur.

Bývalý štátny tajomník rezortu financií Radko K., obvinený v rámci akcie Mýtnik III, ide do väzby. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR.

V kauze Mýtnik III vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) celkovo vzniesol obvinenie ôsmim osobám. Obvinenia sa týkajú výlučne korupčnej trestnej činnosti, ktorá bola spáchaná štyrmi rôznymi skutkami. "Obvinenie aké je voči mne je postavené na vymyslenom príbehu, ktorý sa z objektívnych príčin ani nemohol stať," povedal Kuruc. 

Voči dvom osobám vzniesli obvinenie pre trestný čin podplácania, voči ďalším šiestim pre trestný čin prijímania úplatku. Medzi obvinenými je okrem Radka Kuruca aj podnikateľ Miroslav Výboha, ktorý je v zahraničí, bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. 

Najvyšší súd SR sa stotožnil s argumentom prokurátora. že v prípade Radka Kuruca hrozí možné ovplyvňovanie svedkov. "Aj my vidíme dôvodnú obavu, že by mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu svedkov vzhľadom na to, že po vznesení obvinenia neboli vypočutí svedkovia," povedal sudca Peter Hatala. 

Keďže od nedele 15. augusta platí nová právna úprava, v kolúznej väzbe môže byť obvinený maximálne päť mesiacov. Do výkonu väzby odviedli bývalého štátneho tajomníka príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže priamo z pojednávacej miestnosti.

Sudca spomínal zamestnancov ministerstva financií, ktorí by mohli vniesť viac svetla do prípadu. Kuruc má pritom šťastie v nešťastí, práve od včera totiž platí novela zákona, ktorá dovoľuje kolúznu väzbu maximálne na päť mesiacov. "Budeme čakať na ďalší vývoj vyšetrovania," uviedol obhajca obvineného Jozef Pojdák. 

Prokurátor neskrýval spokojnosť, ale nevysvetlil, prečo už nežiadal väzbu pre ďalšie dve vysokopostavené úradníčky, ktoré podobne ako kajúcnik a bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech si obvinenia z korupcie užívajú na slobode. Čech mal pritom inkasovať 200 tisíc eur.

"V danom momente ďakujem, že to budete rešpektovať sa nebudem vyjadrovať k ďalším úkonom," povedal prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. 

Prokurátor sa nevyjadril ani k ďalšiemu obvinenému, údajnému mecenášovi Smeru Miroslavovi Výbohovi, na ktorého vydali zatykač. Podľa bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho mal za ekasu inkasovať aj expremiér Peter Pellegrini - 150 tisíc eur - a spojení so Smerom je ešte viac. Kuruc v obhajobe, ako aj politici Smeru hovoria o účelových výpovediach.

Radko Kuruc je ďalší z plejády obvinených vysokých štátnych úradníkov z čias ministra financií Petra Kažimíra, ktorý momentálne šéfuje Národnej banke Slovenska. Exminister už dávnejšie podozrenia na jeho osobu poprel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy