Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zaočkovaných je už 66% zamestnancov škôl. Najlepšie sú na tom okresy Dunajská Streda a Šaľa
Zdielať na

Zaočkovaných je už 66% zamestnancov škôl. Najlepšie sú na tom okresy Dunajská Streda a Šaľa

SLOVENSKO / Ministerstvo školstva na prelome prázdnin zmapovalo všetky okresy, aby zistilo aká je zaočkovanosť učiteľov. Z celkového počtu 128-tisíc zamestnancov v školstve sa už zaočkovalo 84 500. To je asi 66 percent, teda celkom slušné číslo. Aby školy zostali čo najdlhšie otvorené, ideálne by bolo, keby sa zaočkovalo až 80 percent učiteľov. V počte zaočkovaných najvýraznejšie zaostáva Kysucké Nové Mesto, ktoré je jediným okresom, kde je zaočkovanosť učiteľov pod 50 percent.

"V každom okrese je zaočkovaná viac, ako polovica zamestnancov škôl. Najvyššiu zaočkovanosť učiteľov majú okresy Dunajská Stredy, Šaľa, Bratislava, Myjava, Trnava, Komárno, Dolný Kubín, Prešov," informuje minister školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Výnimkou je iba Kysucké Nové Mesto. "Tam je zaočkovanosť nižšia, nepoznáme dôvody, ale verím, že to ešte dobehnú," hovorí Gröhling. 

Pýtali sme sa ľudí v Kysuckom Novom Meste na to, prečo by učitelia mali byť očkovaní

"Škola je pre deti potrebná, učitelia by sa mali dať očkovať," hovorí obyvateľka. "Myslím, že je to na osobnom zvážení," hovorí ďalšia obyvateľka. 

Počty zaočkovaných učiteľov sa ešte zvýšia alebo možno zostanú nemenné aj v obci Lomnička. Starostka nevie koľko je zaočkovaných.

Minister už avizoval že viac, ako desiatke okresov dáva výrazný predpoklad, že niektoré triedy už v septembri, či v októbri budú musieť ísť do domácej izolácie. "Delta variantu sa nikto nevyhne, prosím nezaočkovaných zamestnancov v školstve, aby očkovanie zvážili," hovorí Gröhling. 

Na Slovensku je očkovanie stále dobrovoľné, ale v Taliansku vláda schválila, že ak sa od prvého septembra učitelia nepreukážu potvrdením o očkovaní nebudú môcť vykonávať svoju prácu a po piatich dňoch im bude pozastavené vyplácanie mzdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy