Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekárnici chcú očkovať. Mohlo by sa to stať realitou, treba ale zmenu legislatívy
Zdielať na

Lekárnici chcú očkovať. Mohlo by sa to stať realitou, treba ale zmenu legislatívy

BRATISLAVA / Očkovanie, ako ho poznáme, by sa mohlo zmeniť. Už by sme za ním nemuseli chodiť do vakcinačných centier, či k obvodnému lekárovi, ale možnosť očkovať by chceli dostať aj lekárnici. Tvrdia, že by sa tak vakcíny dostali k väčšiemu počtu ľudí. To by mohlo pomôcť napríklad pri očkovaní proti chrípke, pretože sme na chvoste celej Európy a neskôr takisto proti koronavírusu.

Lekárne nechcú byť len výdajňami liekov, keďže sú to zdravotnícke pracoviská, chcú pomôcť s očkovaním. Každý rok je problém presvedčiť Slovákov dať sa zaočkovať proti chrípke. Naša preočkovanosť sa sezónne pohybuje medzi 4 až 5%. Chrípka, jej komplikácie a následky pritom každý rok spôsobia smrť až 800 ľuďom.

"Veríme, že je to prirodzené a pritom sú to zbytočné úmrtia, ktorým sa dá predchádzať," konštatovala predsedníčka Slovenskej vakcinačnej spoločnosti, Zuzana Krištúfková. "Samozrejme, v tých covidových číslach sa to zdá ako banálne, ale je to záležitosť, ktorá je veľmi jednoducho a lacno odvrátiteľná," doplnil predseda Slovenskej lekárnickej komory, Ondrej Sukeľ.

Podať pomoc pri osvete, ale pri samotnom očkovaní chcú lekárnici. "V 2016 bolo očkovanie v lekárňach dostupné v 8 krajinách z Európy. V roku 2020 to bolo až 17 krajín," informovala Miroslava Snopková zo Slovenskej lekárnickej komory. Ministerstvo zdravotníctva takúto iniciatívu lekárnikov víta. Tvrdí, že je na to potrebné zmeniť legislatívu. "Ministerstvo zdravotníctva je otvorené prípadnej zmene legislatívy, ktorá by toto umožnila. V teoretickej rovine si vieme predstaviť, že ak by bol konsenzus naprieč všetkými zainteresovanými stranami, vieme si predstaviť, že by sme začali očkovanie proti chrípke v lekárňach. Následne aj proti Covid - 19," vyjadril sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.  

Očkovať v lekárňach by sa nemuselo iba proti chrípke, ale aj tetanus, hepatitída, pneumokoky, mumps, herpes a ostatné ďalšie. Teraz musí vakcínu pacientovi predpísať obvodný lekár. Pacient si ju vyzdvihne v lekárni a opäť prinesie k lekárovi. Tieto medzikroký by sa u zdravých pacientov mohli odbúrať a zaočkovaní by mohli byť priamo v lekárni. "Tí, ktorí majú nejaké kontraindikácie by mali byť očkovaní v ambulancií u všeobecných lekárov," reagovala Zuzana Krištúfková. 

Takáto zmena však nepríde zo dňa na deň. Odborníci čakajú, že sa očkovať v lekárňach budeme možno o dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy