Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kufrík neďaleko detského ihriska v Prešove využívali v armáde. Analytik vyzýva políciu, aby konala
Zdielať na

Kufrík neďaleko detského ihriska v Prešove využívali v armáde. Analytik vyzýva políciu, aby konala

PREŠOV / Kufrík s popisom bojových plynov a so sklenenými fľaštičkami je podľa predbežných zistení starou učebnou pomôckou v armáde. Podozrivý kufrík bol nájdený pred niekoľkými dňami na detskom ihrisku v Prešove. Podobné armádne pomôcky neobsahovali skutočné bojové látky. Podľa bezpečnostného analytika je aj v takom prípade dôležité zistiť, kto to na detské ihrisko priniesol aj aký bol motív.

Kufrík s označením vzorkovnica a s rokom 1959. Našiel ho náhodný okoloidúci na jednom z detských ihrísk v Prešove. Už na prvý pohľad bolo jasné, že jeho súčasťou je niečo chemické. Fľaštičky, ktoré boli vo vnútri boli označené ako látky dráždivé, dusivé ale i jedovaté.



Kto kufrík, ktorý by mal podľa popisu obsahovať bojové plyny nechal na detskom ihrisku, zatiaľ nie je jasné. Kufrík skončil v rukách polície a následne v odborných laboratóriách.


"Poverený príslušník požiadal o súčinnosť kontrolné chemické laboratória civilnej obrany ministerstva vnútra," informovala poliicajná hovorkyňa Jana Ligdayová.


Ministerstvo vnútra zverejnilo výsledky predbežného skúmania podľa ktorých by to mala byť vojenská učebná pomôcka práve zo spomínaného roku. S podobnými pomôckami má skúsenosti aj Juraj Zábojník, bývalý šéf úradu na ochranu ústavných činiteľov, dnes bezpečnostný analytik.



"Tento kufrík aj podľa vzhľadu je to armádna pomôcka. Takéto vzorky mali aj pyrotechnici ale aj ďalšie skupiny,"
uviedol Zábojník.


Oficiálny záver expertízy bude po vyhotovení doručený aj do Prešova, kde polícia naďalej pátra aj po človeku, ktorý kufrík na detské ihrisko priniesol. Podľa Juraja Zábojníka to mohlo nájsť nejaké staršie dieťa niekde na povale, ale pokojne to mohol niekto urobiť aj účelovo.



"Mal by čo vysvetlovať, lebo na detské ihrisko priniesť takéto niečo, lebo aj atrapa vie vyvolať vyrušenie spoločnosti, nepokoj. Policajné orgány by to nemali nechať tak pretože mohol by tam byť nejaký motív,"
 uzavrel analityk Zábojník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy