Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pamiatkári v šoku: V opustenej bratislavskej garáži našli monumentálne sochy Abraháma a Mojžiša zo 17.storočia
Zdielať na

Pamiatkári v šoku: V opustenej bratislavskej garáži našli monumentálne sochy Abraháma a Mojžiša zo 17.storočia

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Polícia našla umelecké diela v opustenej garáži - monumentálne sochy Abraháma a Mojžiša a ďalšie kamenné fragmenty zo 17. storočia. Časť z nich pochádza z kostola v Banskej Štiavnici, ktorý je na zozname UNESCO. S podobným prípadom sa pamiatkári doteraz nestretli.

Pamiatkári zostali v šoku potom, čo sa vzácne artefakty z kostola Kalvárie v Banskej Štiavnici našli pohodené v industriálnej zóne Bratislavy. V prvej chvíli sa zdalo, že ide o krádež, až následne vyšlo najavo, že architektonické články boli poslané na reštaurovanie.

"V opustenej garáži v Bratislave jej vlastník našiel súbor umeleckých diel zo 17. a 18. storočia. Zistilo sa, že tú garáž má prenajatú reštaurátor v dávnejšom čase, ten nájom už dávno opustil a tie diela tam  jednoducho nechal," uviedol riaditeľ pamiatkového úradu Radoslav Ragač.

Podľa pamiatkárov sa v exteriéri nachádzalo viacero kamenných článkov bez ochrany voči proti odcudzeniu či zlému počasiu. V dôsledku toho došlo k ich devastovaniu. Jedna z torzovitých sôch dokonca slúžila ako popolník.

„Reštaurátor na základe zmluvy tieto diela reštauroval a po skončení evidentne časť z nich nevrátil vlastníkom,"
dodal Ragač.



Okrem sôch pochádzajúcich z banskoštiavnického kostola Kalvárie, sa v garáži našli aj ďalšie artefakty z katedrály sv. Jána Krstitela v Trnave.


"Bola to vlastne súčasť ranobarokového mobiliáru toho kostola, tiež bez súhlasu vlastníka. To tam bolo,"
objasnil Ragač.

Prípadom sa už začala zaoberať aj polícia. "Zo strany príslušného útvaru Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave III po prijatí trestného oznámenia boli artefakty zaistené v zmysle Zákona o PZ a následne vrátené oprávneným majiteľom. V konaní pred začatím trestného stíhania boli vypočutí dvaja oznamovatelia a podozrivá osoba," informoval policajný hovorca Michal Szeiff.

Vedenie pamiatkového úradu podniklo právne kroky voči reštaurátorovi za jeho pochybenia. "V koordinácii s komorou reštaurátorov sa nám podarí, aby sa takáto situácia do budúcnosti už nezopakovala," uzavrel Ragač.
MM, tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy