Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cestovanie na futbal do Španielska odporúčajú úrady zvážiť: Situácia sa môže zhoršiť aj na Slovensku
Zdielať na

Cestovanie na futbal do Španielska odporúčajú úrady zvážiť: Situácia sa môže zhoršiť aj na Slovensku

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva už vie, že na futbalovom zápase majstrovstiev Európy Maďarska s Portugalskom sa 15. júna v Budapešti zúčastnili stovky slovenských fanúšikov. A keďže Portugalsko je čiernou krajinou, v ktorej sa veľmi rýchlo šíri delta mutácia koronavírusu, čaká týchto ľudí PCR testovanie a ich vzorky následne preskúmajú práve na tento variant.

​Ako v posledných dňoch už niekoľkokrát zaznelo, situácia sa v jednotlivých krajinách pre šírenie delta vírusu môže rýchlo zmeniť. A platí to aj pre tie, v ktorých sa aktuálne odohrávajú Majstrovstvá Európy vo futbale. Platí to aj v prípade najbližšieho zápasu Slovákov. "Slovensko hrá najbližší zápas v Španielsku. Predpokladám, že po Portugalsku bude najbližším adeptom na preradenie na našej cestovnej mape práve Španielsko," vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

Nie je teda vylúčené, že slovenskí fanúšikovia po návrate zo Španielska dostanú od Ministerstva zdravotníctva rovnakú výzvu ako tí, ktorí boli na tohto týždňovom futbalovom dueli Maďarska s Portugalskom. Teda nahlásiť sa prostredníctvom aplikácie e-hranica. V prípade vycestovania do Budapešti, tak mnohí aj urobili. "Zasielali sa SMS s tým, že sme ich pozývali, aby sa prišli dobrovoľne a bezplatne otestovať," povedal Klus. Dnes je jasné, že ide o stovky slovenských priaznivcov futbalu, ktorých aktuálne čaká vyšetrenie, či sú pozitívni a aj či sú pozitívni na delta mutáciu koronavírusu, ktorý sa v Portugalsku veľmi rýchlo šíri a pre ktorý sa krajina zo zelenej zmenila na čiernu. Teda tú, do ktorej sa neodporúča cestovať. "Podľa poslednej z dostupných štatistík sa do e-hranice prihlásilo 816 ľudí, ktorí prišli z Maďarska na Slovensko. Všetci títo ľudia budú podrobení PCR testom. Pozitívne vzorky pôjdu na sekvenovanie. Následne budeme komplexne informovať," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Krajinou, do ktorej od piatkovej polnoci môžu Slováci cestovať bez potvrdenia o teste, či očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19 je Chorvátsko. Postačí len občiansky preukaz či pas. Čo však znamená, že sa v chorvátskych turistických centrách stretnú ľudia nielen z Európskej únie. O sprísnení podmienok návratu na Slovensko sa zatiaľ neuvažuje. Aké opatrenia Slovensko pre šírenie delta mutácie koronavírusu vo svete napokon zavedie, bude jasné v pondelok, kedy bude pokračovať zasadnutie Ústredného krízového štábu. Až potom bude jasnejšie, ako bude dovolenkové cestovanie, no najmä návrat po ňom vyzerať.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy