Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysoké Tatry majú prvú oblasť vyhlásenú za vzácne lesné územie
Zdielať na

Vysoké Tatry majú prvú oblasť vyhlásenú za vzácne lesné územie

BELIANSKE TATRY/TATRANSKÁ JAVORINA / Belianske Tatry majú na svojom území jedinečnú oblasť. Doteraz dávali turisti Tatranskej javorine prívlastky ako najpokojnejšia či najkrajšia, no najnovšie dostala symbolický profesorský titul v rámci tatranských území. A to vďaka histórii, vzácnym pamiatkam a pochopiteľne, nádhernej prírode.

​​Mnohí turisti ani len netušia, že keď vstúpia na územie Tatranskej Javoriny, tak sú vlastne v takom malom lesníckom UNESCU. "Určite verejnosť pozná tie turistické destinácie ako je Bielovodská dolina, Javorová dolina, Suchá dolina, Zadné Meďodoly," povedal Ján Marhefka, riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u. Nájdete tu naozaj nádherné miesta. A teraz má územie aj oficiálny titul. Významné lesnícke miesto - udeľuje ho komisia lesníckeho múzea vo Zvolene a je prvé vo Vysokých Tatrách. S bohatou históriou a s nádhernou prírodou. "My sme si urobili základný výskum, zoznámili sme sa s okolím, aký to ma prínos pre kultúrne dedičstvo Slovenska," vyjadrila sa Tatiana Figurová, Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene.

Botanička nám prezradila, aká vzácnosť na tomto území rastie. Okrem javorov, horcov, všivcov ešte aj kvet, ktorý nikde inde v Tatrách nenájdete. "Skalokrásku pyrenejskú, ktorú ale turisti neuvidia, lebo rastie mimo turistických chodníkov a je iba v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici," povedala botanička Zuzana Homolová. A rovnaký unikát sa tam podarilo nafotiť aj lesníkovi Marcelovi. "No je to sokol červenonohý, ktorý sa vyskytuje len na dvoch miestach na Slovensku," ozrejmil Marcel Tobis, lesník v ochrannom obvode Tatranská Javorina. Súčasťou Javoriny je napríklad aj známy prezidentský zámoček, ktorého časť pre verejnosť sprístupnil jeden deň v týždni až vtedajší prezident Andrej Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy