Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najteplejšie bolo v Bratislave a na Záhorí. Takto Slováci zvládajú tropické horúčavy
Zdielať na

Najteplejšie bolo v Bratislave a na Záhorí. Takto Slováci zvládajú tropické horúčavy

BRATISLAVA / Leto ešte ani poriadne nezačalo a už udreli tropické horúčavy. Dnes dosiahli maximum 34 stupňov. Ľudia robili, čo sa dalo, aby sa osviežili a ochladili. Preto si to väčšina namierila na kúpaliská. A po rúškach ani stopy, i keď stále doznieva druhá vlna pandémie. Najteplejšie bolo v Bratislave a na Záhorí.

Bratislava

"Čiže od Bratislavy až niekde po Moravské hranice 34 stupňov. Tam sú piesky, na pieskoch sa rýchlejšie prehrieva všetko," vysvetlil meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.


Vysoké horúčky neobišli ani autobusovú dopravu. Približne pred 15-tou hodinou v jednom z nich bolo 31 stupňov.
Trpeli nielen cestujúci ale aj vodič autobusu. "Strašné. Vonku je obrovské teplo a toto sú už staré autobusy," vyhlásil vodič Maroš.

A ešte väčšie teplo si vytrpeli napríklad v stánku na langoše.  "Okolo 45 aj 50. To sa dá vydržať tak, že musíme, keď sme sa na to dali," povedala pani Helenka, ktorá vo vysokých horúčavách pripravovala langoše.


V Bratislave sa v sobotu ľudia vo veľkom chladili pri vode. Zaplniť ale mohli maximálne 50 percentnú kapacitu jednotlivých areálov. Napriek tomu bolo pri kúpaliskách veľa ľudí. Výnimkou sú Zlaté piesky, ktorým sa doteraz ešte nikdy nepodarilo polovičnú kapacitu naplniť. "Nakoľko máme 15-tisíc ľudí, tých 4 tisíc sme mali maximum," uviedol zástupca vedúceho strediska Peter Lehocký.

Voda tam mala 24 stupňov a na Seneckých jazerách až 26. Ľudia ale všade stáli v rade na jedlo v bufetoch aj na lísky pre vstup do areálu. "By sme apelovali na ľudí, aby skúsili online vstupenky," dodal Lehocký.

Podobný stav bol aj na kúpalisku na Rosničke. Hlava na hlave a ľudia si naplno užívali vodu. "Keď pôjdete 3-krát pod sprchu a do vody, tak je to úplne perfektné. Ale ľudia asi zabudli, že je koronavírus, kedže je to tu úplne plné," povedali deti, ktoré navštívili kúpalisko.

"Podľa môjho názoru by to mohlo byť menej. Nemáme ani jeden rúška a môže to niekto lapiť," myslí si návštevník Peter.

Naopak v centre Bratislavy bolo netradične veľmi málo ľudí a prírodu na Kolibe si skôr užili ráno a predpoludním.

Hurbanovo



V Hurbanove namerali 33 stupňov Celzia, čo je o 2 menej ako rekord pre dnešný deň. Ľudia v Komárne ale napriek tomu vyhľadávali najmä chládok. Na palubnej doske auta svietilo až 36, do ulíc postupne pribúdajú hmlové brány. Opatrenia prijali aj v komárňanskom domove dôchodcov. "Zatiaľ to zvládajú veľmi dobre, posedávajú v chládku, ale po tej tretej hodine sa náš dvor naplní," povedala riaditeľka domova dôchodcov v Komárne Hedviga Polgárová.

"Máme pekný park tam, tam posedíme. Poviem si je čas na to, nedá sa nič robiť, musíme to znášať," posťažovali si miestni seniori. Na chodbách sú automaty s vodou, priestory pre imobilných sú klimatizované.

Stropkov a Severovýchodné Slovnesko



Tropické horúčavy dorazili aj na severovýchodné Slovensko. Napríklad v Stropkove v piatok namerali 32 stupňov.
Čo pre toto mesto vôbec nieje typická letná teplota. "Dokáže sa tam rýchlo prehriať vzduch a môže mať Stropkov niekedy teplejšie počasie ako trebárs Bratislava,"  zhodnotil meteorológ Jurčovič.


Sobotný horúci deň trávili mnohé rodiny na Hornom Zemplíne doma, na dvore. Osviežením bola voda s čerstvou mätou, no hlavne voda v bazéne. Popoludní síce trocha spŕchlo, no teploty okolo tridsiatky zostali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy