Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na očkovanie čaká viac ako 10-tisíc detí. Odborníci radia, aby sa rodičia poradili s pediatrom
Zdielať na

Na očkovanie čaká viac ako 10-tisíc detí. Odborníci radia, aby sa rodičia poradili s pediatrom

BRATISLAVA / Covid sa deťom rozhodne nevyhýba. V marci malo u nás pozitívny test 4 000 detí, v apríli 5 000 detí a v mesiaci máj, kedy sa obnovilo vyučovanie na všetkých školách sa počet detí s pozitívnym testom až strojnásobil. V karanténe tak v mesiaci máj bolo na Slovensku 14 889 detí. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu odporúča rodičom, ktorí chcú svoje deti zaočkovať, aby sa najprv poradili s pediatrom. Čakáreň na očkovanie je otvorená pre detí vo veku od 12 rokov.

Do Čakárne NCZI sa môžu na očkovanie prihlásiť deti od 12 rokov. Za tri dni od otvorenia čakárne svoje deti prihlásili tisíce rodičov.

"V tejto chvíli je v Čakárni vo veku 12 -16 rokov 10 598 záujemcov o očkovanie," informovala hovorkyňa NCZI Veronika Bauch. "Na začiatku sme komunikovali, že tie príznaky detí boli ľahké a aj priebeh. Teraz s odstupom to vidíme viac v ambulanciách. Veľmi často sa u detí objavuje ten dlhý Covid. Prídu, že sú unavené, ťažko sa im dýcha, majú pocity nedostatku vzduchu. Mnohé deti majú subdepresívne alebo psychické problémy," konštatovala pediatrička Elena Prokopová. Pediatrička odporúča očkovanie detí konzultovať s pediatrom. "Určite nech najprv navštívia pediatra a keď im povie osobne či písomne nech tak urobia," odkazuje pediatrička Prokopová. Nežiadúcich účinkov sa vraj rodičia obávať nemusia. "Tie deti sú odmalička vystavené očkovaniu a nemyslím si, že by mali inú reakciu ako povedzme opuch, bolesť ramena, teplota," uviedla pediatrička. 

Dátum spustenia očkovania detí ešte nie je 

"Nevieme povedať presný dátum, kedy začneme očkovať, pretože pracujeme na detailoch. Je dôležité nastaviť služby pediatrom, pretože musí byť prítomný pri očkovaní," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Deti začnú očkovať vo vakcinačných centrách, až neskôr aj v ambulanciách pediatrov. "Uvažujeme, že jeden deň v týždni sa v očkovacích centrách budú očkovať len deti," doplnila Zuzana Eliášová. 

Covid sa rozhodne deťom nevyhýba. Kým v marci malo pozitívny test 4000 detí, v apríli 5 000 detí v máji malo pozitívny test takmer 15 tisíc detí. V Bratislave v mestskej časti Lamač zatvorili pre pozitívne testy detí niekoľko tried a to aj na základných školách aj v materských školách. Zrušili tiež plánované hromadné podujatia. "My sme sa rozhodli, že budeme v rámci základnej školy prostredníctvom kloktacích testov screening ohrozených skupín," konštatoval starosta mestskej časti Lamač, Lukáš Baňacký. Výsledok po PCR testoch všetkých prekvapil. "Všetky deti po PCR testoch sú negatívne na prítomnosť koronavírusu. Pravdepodobne išlo o chybu v antigénových testoch," informovala Marína Gorghetto z referátu komunikácie MČ Bratislava-Lamač. Aj žiaci z petržalského gymnázia sú v karanténe, ich testy sú pozitívne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy