Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusi si svoju vakcínu Sputnik V, ktorú dali Slovensku, skontrolujú sami. Brazília ju odmieta
Zdielať na

Rusi si svoju vakcínu Sputnik V, ktorú dali Slovensku, skontrolujú sami. Brazília ju odmieta

BRATISLAVA / Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik je na Slovensku stále v nedohľadne. Zatiaľ stále nemáme ani výsledky sľúbenej kontroly v maďarskom akreditovanom laboratóriu. Navyše Rusko si od Slovenska vyžiadalo 600 dávok vakcíny na preskúmanie, ktoré má trvať mesiac. Novinkou je stanovisko brazílskeho štátneho úradu na kontrolu liečiv, ktoré je veľmi podobné vyjadreniu nášho ŠÚKL. Ruská strana im nedodala dostatok podkladov a informácií na to, aby mohli odporučiť používanie vakcíny.

Kedysi, keď sa povedalo "sputnik", bolo jasné, že je reč o vesmírnej družici. Dnes sa Sputnik pomaly stáva synonymom čakania na niečo neisté. Stále nemáme ani len výsledky z maďarského laboratória.

"Mala by to byť otázka niekoľkých dní, aspoň taký sme mali vtedy prísľub, že do dvoch týždňov, odkedy im dodáme vzorky, tak do 2. týždňov by výsledky z OMCL laboratória v Maďarsku mali byť k dispozícií," konštatoval Igor Matovič. Slovenskú zmluvu o dodávke ruských vakcín by sme však mohli poznať už čoskoro. "Čakám na posledný oficiálny mail, predpokladám, že to bude dnes večer, uvidíte na NCZI," informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Brazílsky štátny ústav na kontrolu liečiv dospel k jednoznačnému rozhodnutiu, že nemá dostatok informácií na to, aby mohol schváliť používanie ruskej vakcíny Sputnik V.  "Nikdy nedovolíme, aby boli milióny Brazílčanov vystavené výrobkom bez potrebného overenia kvality, bezpečnosti a účinnosti," vyjadril sa Antonio Barra Torres, prezident štátneho úradu. "Zatiaľ som to videl iba v novinách ako titulok, zatiaľ si o tom nemyslím nič," reagoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Oficiálna twitrovská stránka Sputnika V označila brazílske rozhodnutie za politické, nie vedecké. Argumentuje tým, že vakcína bola schválená vo viac ako 60. krajín. Medzi týmito krajinami sa však ocitlo aj Slovensko, kde vakcína nebola schválená. Vyostrená politická a spoločenská diskusia však spôsobila, že ruskej vakcíne - zatiaľ stále bez štandardného európskeho overenia - na Slovensku dôveruje najviac ľudí.  "Pätnásť percent populácie, stále najviac zo všetkých skúmaných krajín. Maďarsko, kde touto vakcínou sa očkovať môžu, záujem o ňu je nízky, to isté Bulharsko. V tomto naozaj vynikáme zo všetkých týchto 10 krajín, ktoré sme skúmali," povedala výskumníčka Globsec, Miroslava Sawiris. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy