Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na políciu prišla pani s vojenskou muníciou. Policajti okamžite volali pyrotechnika
Zdielať na

Na políciu prišla pani s vojenskou muníciou. Policajti okamžite volali pyrotechnika

BRATISLAVA / Policajti z oddelenia v Bratislave museli včera na pomoc privolať pyrotechnika. V taške, ktorú im priniesla 55-ročná pani, našli totiž vojenskú muníciu.

Doma môžeme občas natrafiť na niečo, o čom sme ani nevedeli. Nie vždy sú to ale veci, pri ktorých sa nám zastaví dych. Niečo podobné sa stalo aj 55-ročnej Bratislavčanke. Jej ale odvaha rozhodne nechýbala.

Včera popoludní si to namierila rovno na policajné oddelenie v Dúbravke s taškou v ruke. To čo v nej bolo mala nájsť počas toho ako upratovala na povale domu. Policajt, ktorému tašku odovzdala, v nej našiel muníciu. Reakcia na seba nenechala dlho čakať. "Na policajné oddelenie bol okamžite privolaný pyrotechnik odboru poriadkovej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, ktorý prehliadkou predmetov zistil, že sa jedná o pyrotechnické značkovacie a signálne prostriedky zavedené v ozbrojených zložkách SR," informoval hovorca Michal Szeiff. 


Podľa polície boli v taške staré vojenské výbušky, dymovnice, slzné granáty či signálne náboje. Pyrotechnik predmety zaistil a previezol na bezpečnostný útvar, kde budú zneškodnené. Aj keď si dotyčná pani svoju občiansku povinnosť splnila, ísť s výbušninami cez mesto a priniesť ich na policajnú stanicu, nebol podľa odborníkov práve ten najlepší nápad. Vo všeobecnosti pri starých muníciách platí, že sú nepredvídateľné a predstavujú značné riziko. "Nevieme nikdy, že v akom je stave momentálne, ale principiálne asi to náloživo v tej výbuške by mohlo byť najnebezpečnejšie z hľadiska intenzity na to okolité prostredie," konštatoval Jozef Meteňko z katedry kriminalistiky a forenzných vied. Tentokrát sa to našťastie tragédiou neskončilo. Polícia na ľudí apeluje, aby v takýchto prípadoch zavolali na číslo 158 a čakali na príchod hliadky. "Čokoľvek podozrivé, čo sa podobá na výbušninu alebo strelivinu, najmä ak je to staršieho dáta, niečo zahrdzavené alebo niečo podobného, zásadne nemanipulovať, to je asi základný postup pre každého nálezcu," odkázal Jozef Meteňko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy