Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Došlo k ľudskému zlyhaniu? Znehodnotili milióny dávok vakcíny Johnson & Johnson
Zdielať na

Došlo k ľudskému zlyhaniu? Znehodnotili milióny dávok vakcíny Johnson & Johnson

Archívna reportáž

USA / Pracovníci jednej továrne na vakcíny v Spojených štátoch nedávno znehodnotili veľkú várku polotovaru pre očkovaciu látku od firmy Johnson & Johnson. V závode, kde sa vyrábajú dve rôzne vakcíny na Covid-19, boli skombinované prvky z dvoch výrobných postupov. Kontaminovaných tak bolo 15 miliónov dávok. Informovala o tom agentúra DPA.

V továrni spoločnosti Emergent Biosolutions v meste Baltimor sa okrem vakcíny J&J vyrába tiež vakcína od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. K pochybeniu tam došlo pred niekoľkými týždňami, pričom závod potom musel prerušiť produkciu preparátu J&J na dobu vyšetrovania, ktoré viedol Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Johnson & Johnson oznámil, že proces kontroly kvality odhalil jednu várku liekovej substancie, ktorá nezodpovedala štandardom kvality. "Táto várka sa nikdy nedostala do plniacich ani dokončovacích fáz nášho výrobného procesu," uvádza firma. Úrady problém pripisujú ľudskej chybe.

NYT to hodnotí ako veľmi trápny okamih ako pre J&J, tak pre skupinu Emergent. Problém však podľa amerických médií neovplyvnil distribúciu danej vakcíny v USA. Dávky dodávané v týchto dňoch boli vyrobené v Holandsku. Johnson & Johnson však počítal s tým, že závod v Baltimore vyrobí do konca mesiaca desiatky miliónov dávok vakcíny, ktoré sľúbili americkej vláde. Nad týmito dodávkami teraz visí otáznik.

Vakcína od J&J sa koncom februára stala treťou schválenou očkovacou látkou proti Covidu-19 v USA, o necelé dva týždne neskôr potom túto vakcínu odporučila Európska lieková agentúra (EMA). Využitie prípravku by mohlo výrazne urýchliť očkovanie, pretože na rozdiel od predtým schválených sa podáva iba v jednej dávke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy