Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO, ktoré pobúrilo Slovensko: Bocianom zbúrali 30-ročné hniezdo, ľudia poriadne zúria
Zdielať na

VIDEO, ktoré pobúrilo Slovensko: Bocianom zbúrali 30-ročné hniezdo, ľudia poriadne zúria

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / V Biskupiciach, mestskej časti Bánoviec nad Bebravou, zbúrali bocianom hniezdo. Video sa objavilo na sociálnych sieťach a spôsobilo vlnu nevôle. Náš štáb zisťoval, kto a prečo miesto, kde bociany hniezdili viac ako 30 rokov, zničil.

V Biskupiciach chlapi za pomoci vysokozdvižnej plošiny odstránili bocianie hniezdo. Video na sociálnej sieti pobúrilo stovky ľudí. Rozčúlilo aj miestnych. "Bola to 30 rokov atrakcia, ľudia sa tam chodili pozerať a teraz nám ostali iba oči pre plač a prázdny stĺp," povedal Martin, sused. My sme sa vybrali priamo na miesto a zisťovali, prečo hniezdo odstránili. Toto je dôvod. "Máme to na hranici pozemku, máme tam chodník a okolie 4 metrov je znečistené trusom," vyjadrila sa Ivana obyvateľka obce.

Majiteľka domu, pred ktorým bociany každoročne hniezdili, sa preto obrátila na ochranárov a okresný úrad životného prostredia so žiadosťou o odstránenie hniezda. Vyhoveli jej. "Bolo to v súlade so zákonom. Odstraňovanie hniezd je častým prípadom," uviedol Stanislav Harvančík, Štátna ochrana prírody, CHKO Ponitrie. "Myslím si, že táto situácia sa dala vyriešiť aj inak, ako zničiť im hniezdo, keď prilietajú," skonštatoval Martin.

"Keď sa začali biť, tak trus bol na fasáde aj na dverách," povedala Ivana. Majitelia domu tvrdia, že bocianom ublížiť nechceli. Požiadali iba o ich presťahovanie. Ochranári pripravili pre bociany na zahniezdenie ďalší stĺp. Od toho pôvodného je vzdialený približne 100 metrov. "Buď tu zostanú, alebo si nájdu nové miesto na hniezdenie," zhodnotil Harvančík. Jedným dychom však dodávajú, že odstraňovanie hniezd chránených zvierat treba vždy konzultovať s odborníkmi. "Svojvoľne nikto nemôže odstrániť hniezdo," dodal Harvančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy