Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štát by nám mohol po novom kontrolovať už nielen faktúry, ale aj stav na bankových účtoch
Zdielať na

Štát by nám mohol po novom kontrolovať už nielen faktúry, ale aj stav na bankových účtoch

BRATISLAVA / Štát by nám mohol po novom kontrolovať už nielen faktúry, ale aj stav na bankových účtoch. Tieto úvahy sa objavili v navrhovanom dokumente Plánu obnovy a okamžite vyvolali vlnu odmietavých reakcií. Európska únia síce od nás už dlhšie požaduje vytvorenie registra účtov, zdá sa však, že na Slovensku to s kontrolou poženieme do krajnosti.

Požiadavka Bruselu vytvoriť register účtov leží na stole už dlhšie a jeho spustenie u nás mešká. Zmienka o ňom sa objavila aj v pripravovanom Pláne obnovy, ktorý je vo finálnej fáze. Podľa pôvodného návrhu by však Slovensko chcelo zájsť ešte ďalej a namiesto evidencie účtov by mal štát získať kontrolu aj nad finančným zostatkom na nich.

Jeden z cieľov Plánu obnovy je boj proti goldplatingu, teda "vylepšovaniu" zákonov nad rámec únijných smerníc. U nás sme však na to, zdá sa, špecialisti.

"Nemyslím si, že je to správne a práve to často zhoršuje prostredie na Slovensku," zhodnotil finančný expert Brokeria Ivan Kahanec.

"Máme vedomosť, že sa budú vyžadovať zostatky na účtoch, čo je vážny prípad goldplatingu, navyše s užitočnosťou informácie rovnajúcou sa nula, keďže tento údaj nebude nikdy aktuálny," uviedla v stanovisku Slovenská banková asociácia.


Cieľom Bruselu je zefektívniť boj proti terorizmu a praniu špinavých peňazí. Naše Ministerstvo vnútra chce však kontrolovať aj zostatky na účtoch, ktoré mu vraj pomôžu zlepšiť úkony pri zaistení výnosov z trestnej činnosti. 

"Je neprimerané, aby štát kontroloval všetkých svojich občanov a podnikateľov, pričom chce len chytiť zopár podvodníkov," skritizoval finančný expert Kahanec.

"Teraz sa vytvorí nejaká skupina ľudí, ktorá by mala mať prístup k všetkým účtom vo všetkých bankách a toto považujem za veľmi nebezpečné," myslí si Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Nie je preto vylúčené, že týmto problémom sa budú musieť zaoberať aj právnici.

"Otázka prerazenia istej ochrany bankového tajomstva je zároveň otázka posúdenia ústavnosti," vyhlásil guvernér NBS Peter Kažimír.

Podľa Škriniara je v tomto prípade možnosť zneužitia veľmi vysoká. Napokon, úniky informácií z vyšetrovaní a štátnych databáz sme zaznamenali už aj v minulosti a boli zneužité proti niektorým jednotlivcom.

Akú podobu napokon bude mať kontrola našich účtov sa dozvieme v priebehu nasledujúcich mesiacov. Nový zákon o registri by mal totiž začať platiť už od augusta.

"Našťastie, tieto snahy neboli úspešné v minulosti a verím, že ani teraz neprejdú," uzavrel finančný expert Ivan Kahanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy