Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo zverejnilo kritériá, podľa ktorých sa pacienti dostanú na umelú pľúcnu ventiláciu
Zdielať na

Ministerstvo zverejnilo kritériá, podľa ktorých sa pacienti dostanú na umelú pľúcnu ventiláciu

BRATISLAVA / Situácia na Slovensku stále nie je dobrá. Situácia v nemocniciach je kritická, denne nám zomiera zhruba 100 pacientov a oddelenia sú preplnené. Slovensko sa dostalo do stavu, kedy sú aj naši lekári nútení liečiť takzvanou vojnovou medicínou. teda tých, ktorí majú šancu.

Už niekoľko týždňov stoja lekári z červených oddelení pred ťažkým rozhodovaním koho napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. takýchto lôžok je už málo a situácia je kritická. Pomôcť by im malo nové usmernenie ministerstva zdravotníctva. "To, ako sa vyvíja pandémia na Slovensku, je ozajstná katastrofa. Po dnešnej službe na COVID oddelení, to tam vyzerá ako z hororového filmu," uviedol lekár Jozef Kubík. 

Moje najhoršie obavy sa naplnili, dokonca ich aj predčili. Bohužiaľ. Realita je už naozaj taká, že čo sa týka prevzatia pacienta na UPV, už musíme naozaj zvažovať, kto je a kto nie je perspektívny. Aj tak je úmrtnosť na UPV okolo 90%," hovorí Jozef Firment z Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny UNLP Košice. 

"Je tu snaha zachrániť koho len môžeme a tie obmedzené zdroje využiť tak, aby sme zachránili maximum ľudí," uviedol Glasa. To, či v situácii, keď bude nedostatok ventilácii dostane pacient takéto lôžko bude záležať od toho v akom zdravotnom stave je, aké má chronické ochorenia a v akej závažnosti- alebo to koľko dní strávil v poslednom období v nemocnici. "Za jednu ťažkú chorobu má jeden bod, ak bol hospitalizovaný, má jeden bod," dodáva Glasa z Ústavu zdravotníckej etiky FOaZOŠ.

Zástava srdca v posledných troch rokoch zvýši skóre o 3, chronicky choré pľúca, diabetets mellitus, obličkové nedostatočnosti, pečeňové ochorenia, ťažké demencie sú za 1 bod. "Žiaden pacient neostane bez starostlivosti. Pacienti budú mať poskytnutú liečbu. Má šancu mladší alebo starší pacient, vek sme sa rozhodli nezohľadňovať," hovorí štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. "Samotný vek je nespravodlivé kritérium," dodáva Glasa. 

Krehkosť pacienta

Druhým kritériom je tzv. krehkosť pacienta. "Tá intenzívna medicína je náročná až agresívna a niekedy to nie je to najlepšie čo vieme poskytnúť, nakoľko má šancu prežiť tú JIS-ku a akú šancu má šancu prežiť aj potom.

Predtým zdravý, pravidelne cvičiaci človek má bod, zdravý občas cvičiaci 2 body, zraniteľný ale nevyžadujúci cudziu pomoc, avšak limitovaný zdravotnými ťažkosťami dostane 3 body. Veľmi krehký človek, ktorý je závislý na druhých a blížiaci sa ku koncu života dostane 8 bodov a ľudia v terminálnom štádiu majú 9 bodov. Podľa celkového skóre sa určí, na aké oddelenie pacient pôjde. "Toto umožňuje merať veľmi presne, umožňuje to relatívne objektívne, lebo nie je to automat," tvrdí Glasa. 

Na usmernení pracovali tak právnici ako intenzivisti, záchranári, bioetici. Sami hovoria, že pracovať na tomto nebolo jednoduché.

Takéto rozhodnutia sú pre lekárov tie najnáročnejšie. V talianskom Bergame počas prvej vlny takéto rozhodnutie niektorí lekári nezvládli a spáchali samovraždu, O tom akú starostlivosť poskytnú budú pacienta alebo jeho príbuzných informovať. Profesor Glasa zdôrazňuje, že v žiadnom prípade nejde o eutanáziu. "To určite nie, pretože eutanázia je usmrtenie pacienta na jeho žiadosť, tuto nejde o to, tu vy chcete zachrániť, dáte všetko čo môžete dať, vy nikoho nezabíjate, vy všetkých chcete zachrániť," hovoréí profesor Glasa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy