Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Minister zdravotníctva Marek Krajčí končí vo svojej funkcii
Zdielať na

Minister zdravotníctva Marek Krajčí končí vo svojej funkcii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výsledkom koaličnej krízy a následných rokovaní je odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Ustúpiť nakoniec musela aj SaS, podľa informácií TV JOJ končí vo funkcii predsedníčky zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková. Kto ju nahradí, zatiaľ nie je známe.

"Vedľa mňa stojí Marek Krajčí, ktorý si to za posledný rok najviac odmakal," povedal na úvod Igor Matovič, ktorý vyzval Krajčího, aby sa k nemu postavil. "Som rád, že sme tento ročný boj spolu zvládali," dodal Matovič. Premiér vyhlásil, že je na Krajčího mimoriadne hrdý. "Ľudia z neho urobili rituálnu obetu," vyhlásil Matovič.

"Veľmi si vážim podporu, ktorú som od vás vždy cítil," uviedol Marek Krajčí. "Dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie v koalícii mojou demisiou. V tejto situácii hľadať nejaké argumenty bolo úplne zbytočné," uviedol Krajčí. "V takejto situácii, keď ľudia čakali viac ako 12 rokov na zmenu, tak sa dočkali a robiť akékoľvek obštrukcie by bolo nesprávne a  nechcem to ani ja robiť. Nie som žiadnym spôsobom prilepený ku svojej stoličke.. a ja sa v tejto situácii vzdávam svojej pozície," dodal Krajčí. 

"Ďakujem všetkým, ktorí za mnou stáli, ktorí sa za mňa modlili, posielali mi povzbudivé správy. Vďaka vám som dokázal bojovať," vyjadril sa Krajčí.

Na záver tlačovej konferencie Igor Matovič uviedol, že Marek Krajčí nekončí vo svojej funkcii hneď. premiér uviedol že nechce, aby niekto zablokoval vakcináciu Sputnikom V a teda Krajčí podá demisiu až potom, čo sa naplno rozbehne očkovanie ruskou vakcínou. 

Blízko k pádu vlády

Matovič uviedol, že boli veľmi blízko k rozpadu vlády. A že bolo by fér, aby odstúpili okrem Krajčího aj tí, ktorí burcovali za uvoľnenie opatrenie. Vtedy koaličný partner uviedol, že by odišiel z vlády, čo by znamenalo mať predčasné voľby. 

Krajčí bude podľa Matoviča odstupovať postupne. "Chcem aby ten nový minister alebo ministerka, bol niekoľko týždňov spolu s ministrom Krajčím v úrade," uviedol Matovič. 

Igor Matovič neuviedol, či skončí ako predsedníčka Jana Bittó Cigániková a či ju nahradí Marek Krajčí na tomto poste. 

Na otázku TV JOJ či sa Krajčímu neuľaví, odpovedal: "Želám si, aby sa táto situácia upokojila a aby minister, ktorý príde po mne si mohol robiť svoju robotu. Aby sa z pandémie nerobilo politikum a aby sa opatrenia robili s úmyslom, chrániť život a zdravie ľudí," uviedol Krajčí. Minister zdravotníctva ešte v utorok na tlačovej konferencii uviedol, že je bezmocný, keďže v niektorých bodoch nemá podporu ani vlastných ministrov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy