Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najprv sa chcel dať zaočkovať medzi prvými. Teraz sa Matovič rozhoduje, či má byť prvý alebo radšej posledný
Zdielať na

Najprv sa chcel dať zaočkovať medzi prvými. Teraz sa Matovič rozhoduje, či má byť prvý alebo radšej posledný

BRATISLAVA / Očkovacia vakcína má byť kľúčom k tomu, ako sa vrátiť k normálnemu životu. Počet ľudí, ktorí by sa dali zaočkovať voči covidu-19 u nás mierne stúpol, stále to však nie je ani tretina populácie. Kedysi sa medzi prvými chcel dať zaočkovať aj náš premiér.

Na otázku, ktorá zaznela v relácií NA HRANE, či sa dá premiér Igor Matovič ako prvý zaočkovať verejne spolu so svojou rodinou a následne celou vládou, premiér odpovedal, že to sľúbil, ale neskôr si uvedomil, že prioritne by mali byť ako prví zaočkovaní zdravotníci. "Takto, to som raz sľúbil a potom si uvedomil, že prioritu by mali mať zdravotníci a starší ľudia, ktorí sú najviac ohrození, čiže ideálne by bolo, aby som sa zaočkoval úplne posledný, keď každému, kto očkovaciu látku chcel, aby sa mu ušlo," odpovedal Matovič. 


Ak sa premiér rozhodne byť prvý, veľa času nemá, prvé vakcíny majú doraziť už v polovici decembra a určené sú pre zdravotníkov a ohrozené skupiny. Ak sa ale rozhodne byť medzi poslednými, času má dosť. K bežným ľuďom sa vakcíny dostanú až po mesiacoch. "V takom tom najrýchlejšom a najlepšom scenári si myslím, že by to mohol byť marec možno apríl, na jar by to mohlo byť." informuje infektológ Pavol Jarčuška.

Vakcíny zatiaľ nie sú autorizované ale Európska lieková agentúra už má k dispozícii spisy tzv. doziéry, aktuálne sa rieši ich účinnosť a zároveň bezpečnosť. Samotné očkovanie už potom závisí od dvoch faktorov. Tým prvým faktorom je samozrejme čas a teda, ako rýchlo k nám vakcína dorazí .Druhým, koľko ľudí sa reálne zaočkovať dá. Podľa prieskumu by sa dalo v septembri zaočkovať 23,5 % dotazovaných respondentov, na prelome októbra a novembra už o niečo viac - 26,8 %. Stále je to však len približne tretina populácie a preto premiér nevylučuje, že pôjde vzorom.


"Čiže ja vopred hovorím, že zaočkovať sa na sto percent dám, ale pripadalo by mi to férové, aby som ako kapitán lode bol zaočkovaný úplne posledný, aby všetci tí , ktorí majú byť chránení predo mnou, aby chránení boli." povedal Matovič v relácií NA HRANE."Výsledok postoja ľudí k očkovaniu je preto, že táto vláda komunikuje zle. Ľudia sú nútení, ľudom sa vyhrážajú a ľudia získavajú automaticky odpor k niečomu, čo ešte ani neprišlo," hovorí Richard Raši (HLAS-SD)


Prioritu majú zdravotníci ale napríklad aj upratovacie služby v tejto oblasti."Potom to budú pracovníci DSS a terénny pracovníci v starostlivosti o sociálne odkázané osoby a potom to budú pracovníci tzv. kritickej infraštruktúry štátu," informuje Jarčuška. Až potom by mali prísť na rad pacienti starší ako 65 rokov. Podľa známeho infektológa bude samotné očkovanie logisticky veľmi náročné a Slovensko bude riešiť aj transport, či samotné skladovanie."Pretože jedna z tých vakcín je vakcína s mrazovým reťazcom pri mínus 70 stupňoch, druhá z vakcín je pri mínus 20 stupňoch a tretia je vakcína s chladovým reťazcom." informuje Jarčuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy