Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pilotné plošné testovanie odštartuje už o pár hodín. Pozreli sme sa, ako sa pripravujú samosprávy
Zdielať na

Pilotné plošné testovanie odštartuje už o pár hodín. Pozreli sme sa, ako sa pripravujú samosprávy

BRATISLAVA / Už v piatok sa začne plošné testovanie v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo a Bardejov. Samozrejme, takáto akcia musí mať primeranú prípravu. Nákladné lietadlo už priviezlo do Bratislavy milióny antigénových testov. My sa pozrieme na to, ako sa pripravujú Oravci.

Aj v tomto prípade išlo o logisticky náročnú operáciu. Nakladanie materiálu do kamiónov trvalo na Bratislavskom letisku niekoľko hodín. Lietadlo pristálo 3.20 ráno. Na ploche letiska už boli pripravené kamióny. Takmer 3 milióny testov v takmer 120 tisíc škatuliach. Spolu 61 ton. Všetko pod dohľadom armády.
"Antigénové testy boli následne z Bratislavského letiska distribuované do skladov správy štátnych hmotných rezerv," vyjadril sa Ján Rudolf, predseda SŠHR. 

Ani tam sa ale časť z nich ani nestihla uskladniť. Vzápätí totiž boli vydané státisíce testov aj ochranných pomôcok pre Oravu a Bardejov, kde sa bude testovať počas tohto víkendu. Šéf hmotných rezerv hovorí, že na tento víkend je po materiálnej stránke všetko pripravené. Zásielky testov sa dneškom nekončia. Celkovo Slovensko kúpilo 13 miliónov antigénových testov. "Ďalšiu dodávku očakávame tento piatok, bude to viac ako 3 milióny testov," informoval Rudolf. 


V Jasenovej na Orave sa zdá, že sú dobre pripravení. Majú tu aj lehátko pre ľudí, ktorým by mohlo prísť počas testovania zle. "Pred budovou bude postavený stan, presne pred vchodom, potom prejdú do nášho obecného úradu, sálu sme rozdelili na dve časti," opísal starosta Jasenovej Raymund Bradík. A všetko skontrolovali aj hygienici.

"My sme im dali mapky ako to má byť dispozične riešené, aby urobili dvojmetrové odstupy, aby sa nezgrupovali, aj pri východe takisto," ozrejmila pracovníčka RÚVZ Dolný Kubín Oľga Bištiaková. V Dolnom Kubíne prípravy tiež vrcholili. Primátor bude dobrovoľníkom.

"Vojaci, ktorí majú dohliadať na testovanie, prešli testovaním a sú negatívni. V tejto chvíli naskladňujú do áut všetok potrebný materiál. Vrátane testov a ochranných pomôcok," povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. Vo Veličnej na Orave majú pripravené stany, v ktorých budú ľudia čakať na výsledky testov, v prípade nepriaznivého počasia. "Igelit sme dávali, aby lavica spĺňala hygienické požiadavky, bolo to na požiadanie vojakov," dodal starosta Veličnej Daniel Laura. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy