Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nosenie rúšok na verejnosti môže zamedziť druhej vlne koronavírusu, uvádza britská štúdia
Zdielať na

Nosenie rúšok na verejnosti môže zamedziť druhej vlne koronavírusu, uvádza britská štúdia

LONDÝN / Plošné nosenie rúšok spolu s obmedzením pohybu môžu znížiť šírenie koronavírusu, prípadne zamedziť druhej vlne nákazy. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnili britské univerzity v Cambridgi a Greenwichi.

Univerzity svoju štúdiu zverejnili v žurnály Proceedings of the Royal Society. Výskumníci vo svojej práci naznačujú, že iba obmedzenie pohybu nezabráni šíreniu koronavírusu. Pokiaľ ale ľudia budú nosiť rúška aj naďalej, dramaticky sa môže prenos infekcie znížiť. "Naše analýzy podporujú okamžité a všeobecné použitie rúšok na verejnosti," vyhlásil Richard Stutt, ktorý je jedným z vedúcich výskumu na univerzite Cambridge. Doplnil, že zistenia ukazujú, že plošné nosenie rúšok spolu so sociálnym odstupom a niektorými obmedzeniami pohybu môžu byť prijateľnou cestou ku zvládnutiu pandémie, a k obnoveniu hospodárskeho života. 

V štúdiu vedci porovnávali dynamiku šírenia koronavírusu s dopadom na reprodukčné číslo, čo je hodnota udávajúca, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný. Pokiaľ je nižšia ako jedna, znamená to, že infekcia ustupuje. Vo výskume odborníci kombinovali rôzne obmedzenia opatrení s nosením rúšok. Zistili, že keď ľudia túto ochranu úst a nosa na verejnosti používajú, má to až dvakrát väčší účinok na zníženie reprodukčného čísla než v tedy, keď rúška nosia až po objavení symptómov. 

Vo všetkých modeloch, ktoré štúdia posudzovala, zníži rutinné používanie používanie rúšok najmenej polovicou populácie reprodukčné číslo pod hodnotu jeden. Rúška tak môžu prispieť ku kontrole budúcich koronavírusových vĺn. Plošné nosenie rúšok verejnosti v súčasnosti v boji proti pandémii odporúča aj WHO. Svetová zdravotnícka organizácia sa ale najskôr voči tomuto opatreniu zdráhala, neskôr názor zmenila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy