Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Konzílium odborníkov uvoľnilo ďalšie opatrenia. Rozširuje sa aj slobodný pohyb do krajín
Zdielať na

Konzílium odborníkov uvoľnilo ďalšie opatrenia. Rozširuje sa aj slobodný pohyb do krajín

BRATISLAVA / Konzílium odborníkov rozhodlo o ďalšom uvoľnení opatrení. Slobodný režim pohybu sa rozširuje na ďalších 16 krajín. Ako poznamenal premiér Igor Matovič nie s každou z vybraných krajín už má Slovensko uzavretú bilaterálnu dohodu o voľnom pohybe. Novinkou je aj koniec povinnej štátnej karantény a eKarantény. Starší žiaci tiež budú môcť zasadnúť do lavíc. Čo všetko sa mení?

Premiér Igor Matovič oznámil ďalšie uvoľnenie opatrení a zmeny v rámci cestovania, na ktorých sa dohodlo konzílium odborníkov. Prvé uvoľnenie príde už v stredu, 10. júna. Prečítajte si, čo sa všetko nasledujúce dni uvoľní: 

Slobodný režim pohybu 

Slobodný režim voči Maďarsku, Česku a Rakúsku sa konzílium rozhodlo rozšíriť o 16 krajín - Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva,Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. "Dokopy je to 19 krajín...Konzílium tieto krajiny označilo za bezpečné," vyhlásil premiér Igor Matovič. Ostatné krajiny bezpečné ešte nie sú z hľadiska pandémie koronavírusu. "Budeme posudzovať ten zoznam, závisí to od epidemiologickej situácie, v priebehu 2 týždňov budeme aktualizovať prílohu," poznamenal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Do 19 krajín otvárajú akúkoľvek dopravu, aj leteckú. "Zatiaľ to ale nie je bohužiaľ bilaterálna dohoda s každou krajinou. Viete, že minulý týždeň sme uzavreli tri takéto dohody," dodal Matovič k slobodnému pohybu. 

Najväčšie ohrozenie pre Slovákov dnes predstavuje Spojené kráľovstvo a Švédsko.

- Otvorenie Základných umeleckých škôl a centier voľného času - všetko podľa podmienok ÚVZ SR. 

- od 10.6. sa budú môcť organizovať podujatia s maximálnym počtom osôb 500 

Štátna karanténa bude zrušená, aj eKaranténa, platí domáca izolácia

Štátna karanténa sa od stredy, 10. júna ruší. "Tí, ktorí sú pozitívni, pôjdu do domácej izolácie, budú riešení cez infektológa, tí ktorí nemajú výsledok pôjdu do domácej izolácie, a keď budú negatívni, môžu sa voľne pohybovať," oznámil hlavný hygienik Ján Mikas. Hygienici sa budú spoliehať na zodpovednosť ľudí, ktorí sa budú zo zahraničia vracať. "Spoliehame sa na zodpovednosť ľudí, ktorí budú prichádzať aj z iných krajín ako týchto 19. RÚVZ bude pomáhať ľuďom, ktorí sa budú vracať, tí budú v domácej karanténe, a budú čakať na výsledok testu covid-19," podotkol Mikas. 

- Otvoria sa aj detské kútiky a nočné kluby 

- Pre vnútorné priestory:  odporúčanie, aby stoly boli 2 metra od seba. Doteraz to bolo povinné nariadenie, teraz sa to mení na odporúčanie.

- Nosenie rúšok:  už to nie je v exteriéri povinnosť - odporúčanie v prípade stretnutia sa s cudzími. V interiéroch, aj v obchodoch a MHD sú stále povinné, vo vnútri na pracovisku ak sú medzi sebou ľudia vzdialení viac ako dva metre, tak je to len odporúčanie.

"Nikto z nás asi netúži po tom, aby sme v polovici leta zavreli hranice, zavreli obchody, všetky prevádzky, nosili zase povinne rúška všade...," poznamenal premiér na margo toho, aby Slováci nezabúdali na nutnosť zachovať zodpovednosť.

Zmeny v školstve 

Od budúceho týždňa sa rušia obmedzené počty žiakov v škôlkach a v školách. Doteraz platil počet 15 detí v materskej škole a 20 v základných školách, od 15.6. sa počet ruší. 

- ruší sa zákaz zmiešavania detí v triedach, bude to už len odporúčanie

- prevádzka školy max. 10 hodín, teraz to bolo 9 hodín 

- zrušenie povinnosti merania teploty bude odporúčanie a vykonávané náhodne pri vstupe žiaka do školy 

- zrušený zákaz besiedok a zhromaždení, podla podmienok ÚVZ SR

- ruší sa organizovanie osôb pred školou a ruší sa max. čas v priestoroch školy

- otvorenie ZŠ pre starších žiakov a žiakov stredných škôl od 22. júna -  nie je to príkaz ale možnosť riaditeľa školy. 

Ministerstvo školstva vydá ešte v nasledujúcich dňoch usmernenia.

Ministerstvo školstva

"Prajem všetkým, aby si užili leto, aby všetci nabrali nové sily, vrátili sa do života, aký tu bol predtým ale nezabúdali na to, že je to na nás, aby tá druha vlna neprišla. Ak sa ľudia vracajú z krajín, ktoré tu neboli menované, tak všetkým odporúčame, aby s negatívnym testom prišli naspäť, šli do domácej karantény, a dali si na piaty deň spraviť výter - PCR test. Ak bude negatívny, môžu sa potom na 5. deň voľne pohybovať," vyhlásila profesorka a epidemiologička Zuzana Krištúfková. 

"Ak budeme mať druhú vlnu tak preto, že si ten vírus prinesieme zo zahraničia," zhodli sa premiér s hlavným hygienikom. 

Najčítanejšie správy