Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA zadržala štyri podozrivé osoby z vládnej agentúry. Govnet bol rizikový, tvrdí Pellegrini
Zdielať na

NAKA zadržala štyri podozrivé osoby z vládnej agentúry. Govnet bol rizikový, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA / NAKA v súvislosti s vládnym systémom zabezpečujúcim ochranu komunikácie pomocou systému NASES zadržala štyri podozrivé osoby. Nakoľko sa jedná o citlivú kauzu polícia nechce bližšie informovať verejnosť a momentálne prebiehajú procesné úkony. Medzi zadržanými má byť podľa portálu aktuality.sk aj generálny riaditeľ NASES Peter Ď., vedúci dohľadového centra Ján K., riaditeľ sekcie kybernetickej bezpečnosti Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Jan M. a bližšie nešpecifikovaná osoba zo súkromnej sféry.

Sieť Govnet spája dohromady všetky štátne inštitúcie. Úradnici by si cez ňu mali bezpečne posielať elektronickú poštu, či dokonca telefonovať. Pri jej kontrole však objavili záhadné a podozrivé skrinky. Podpredsedníčka vlády Remišová tvrdí, že zariadenia mali zaznamenávať aj citlivé informácie, ktoré sa mohli ocitnúť v nesprávnych rukách. O detailoch razie hovorí od jej začiatku. A zatiaľ čo jedna strana, hovorí o nelegálnom odpočúvaní a obrovskom škandále. Opačný breh zasa tvrdí, že išlo o ochranu pred hackermi a pred vyhlasovaním záverov volá po prešetrení, celej kauzy.

Téma tak dnes logicky rezonovala aj na výbore pre kontrolu SIS. Jej šéf Pčolinský, sa rozhovoril o tom, čo záhadné skrinky v štátnej sieti mohli vlastne robiť.

Podľa Pčolinského v štátnej sieti nemohli byť zariadenia nainštalované bez súhlasu. Ak sa by to tak nebolo, ide o veľký problém. To ale musí zodpovedať predovšetkým polícia a jej zistenia.

Premiér Matovič očakáva spravodajské hry

V prípade ak by sa preukázalo odpočúvanie premiér by považoval  "Slovensko opäť ako čiernu dieru sveta." Premiér tiež dodal, že Slovensko ročne investuje 700 miliónov do informatizácie. Matovič kritizuje minulé vedenie a snahou bude vrátiť systémy do štátnych rúk. Možnosťou je aj vybudovanie nového systému prostredníctvom financií. Matovič ale nechcel konkretizovať informácie nakoľko prebieha vyšetrovanie. Očakáva, že ešte najbližšie dni pôjdu médiami "rôzne hry od rôznych ľudí, ktorým ide o krk a budú sa snažiť manipulovať verejnú mienku rôznym smerom." Podľa jeho slov zatiaľ nie je dôvod na ohrozenie bezpečnosti Slovenska.

Expremiér Pellegrini dal v minulosti spraviť audit

"Ešte ako predseda vlády som dostal informácie, ktorými sme sa zaoberali aj na bezpečnostnej rade a bolo to hlavne po tom veľkom kybernetickom útoku na ministerstvo zahraničných vecí, kedy sme aj na tlačovej konferencií informovali, že došlo k infiltrácií do štátneho systému," vyslovil na tlačovej besede bývalý premiér Peter Pellegrini. Po vypuknutí škandálu bývalá vláda podľa vtedajšieho najmocnejšieho politika dala vykonať testy bezpečnosti Govnet-u. Na základe súboru bezpečnostných zložiek následne vláda bola informovaná o dierach v systéme. "Pevne verím, že ak niekto zo strany štátu takéto zariadenie tam nainštaloval, tak by sa mal vedieť zodpovedať prečo to takýto typ zariadenia nainštaloval a načo to slúži. Ak to bola nejaká súkromná organizácia alebo štátna služba iného štátu, tak sa budeme musieť spýtať či nezlyhali bezpečnostné zložky, ktoré nedokázali odhaliť tieto zistenia," dodal Pellegrini.

Výsledky auditu mali informovať o možných rizikách. "Niektoré organizácie alebo ľudia schopní hýbať sa v kyberpriestore mohli vedieť prelomiť bezpečnostné bariéry slovenského Govnet-u a tým pádom nejakým spôsobom hrozilo, že sa budú môcť dostať do určitých informačných systémov," uviedol bývalý predseda vlády.

SIS o ničom nevie

Šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský si nemyslí, že niekto nepovolaný by bol schopný nainštalovať monitorovacie zariadenia na Úrad vlády SR. Ako dnes povedal pre médiá v súvislosti s policajnou raziou v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby, mohlo sa to naopak udiať napríklad zo súhlasom bezpečnostnej rady štátu. "Podľa dostupných informácii boli zadržané nejaké zariadenia, môžme im pracovne hovoriť nejaké optické snímače," povedal s tým, že tieto zariadenia mohli slúžiť na ochranu pred kybernetickými útokmi, prípadne zavírením vládnej siete, ale aj na zaznamenávanie komunikácie.

"Predpokladám, že bez nejakého súhlasu oficiálnych štátnych autorít tie veci tam nainštalované byť nemohli a ak plnili úlohu na ktorú boli schválené, tak si myslím, že celé toto je búrka v pohári vody," povedal Pčolinský. Ak však zariadenia boli využité na iný účel, mohlo podľa Pčolinského dôjsť k závažnému porušeniu zákona. "Ten účel aj príslušné dokumenty by predpokladám mohli predložiť tí štyria, ktorí boli zadržaní, prípadne ďalší ľudia," dodal s tým, že Slovenská informačná služba vo veci zainteresovaná nebola.

Zariadenia boli nainštalované oficiálne, tvrdí Erik Tomáš

"Vyzerá to tak, že spomínané zariadenia boli nainštalované oficiálne na základe rozhodnutia oficiálnych štátnych úradov a treba preveriť, či naplnili oficiálny účel," povedal to dnes predseda parlamentného výboru pre kontrolu činnosti SIS Erik Tomáš po zasadnutí. Nechcel však konkrétnejšie informovať o záveroch. 

Raši polemizuje nad vnútorným zásahom

O možnom odpočúvaní sa dnes vyjadril aj bývalý podpredseda pre informatizáciu za SMER-SD Richard Raši. Zadržanie štyroch osôb ho neprekvapilo. V minulosti čelilo ministerstvo zahraničných vecí kybernetickému úradu. Podľa jeho slov od toho momentu sa vláda zameriavala na ochranu bezpečnosti. "Keď hovoria, že našli niečo externé na serveroch, to znamená, že tam niekto niečo dal," skonštatoval Raši. Polemizoval aj nad možnosťou zásahú " z vnútra" a to spôsobom, ktorý by mal ochraňovať vnútornú bezpečnosť a kontrolovať tak činnosť agentúry. "Počkajme kým sa to vyšetrí, aby náhodou nebol výsledok ten, že v rámci ochrany tejto štátnej siete nedal niekto niečo oficiálne čo má potencionálne zisťovať útoky. Samozrejme môže sa teoreticky stať, že tam niekto namontuje niečo bez vedomia kohokoľvek," uviedol Raši. Potencionálneho vinníka nechcel konkretizovať. "Znepokojovať by nás to malo vtedy, keby išlo o niečo nelegálne." 

Mikulec nemá informácie

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) nemá bližšie informácie o policajnom zásahu v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES). Ako dnes povedal médiám pred rokovaním vlády, na záležitosť sa však bude polície pýtať. Ak by sa potvrdili informácie o monitorovaní komunikácii predstaviteľov štátu, podľa ministra vnútra by bolo vhodné zamyslieť sa nad úrovňou kybernetickej bezpečnosti. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že problematiku bezpečnosti komunikácie štátnych predstaviteľov už v minulosti riešilo aj Vojenské spravodajstvo."Teraz nič bližšie nepoviem, musíme si počkať na záver vyšetrovania," povedal Mikulec.

Podľa Naďa je kybernetická bezpečnosť jedna z oblastí, na ktoré je potrebné klásť dôraz. "Prebieha vyšetrovanie, kým nebude vyšetrovanie uzavreté, tak akákoľvek komunikácia na túto tému by bola zbytočná a kontraproduktívna," zdôraznil minister. Potvrdil však, že problematiku bezpečnosti komunikácie štátnych predstaviteľov už v minulosti riešilo aj Vojenské spravodajstvo.

Remišová vyzýva k odpovediam

Podľa podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí) je potrebné získať odpovede na otázky, kto mal záujem preniknúť do bezpečnostných štruktúr štátu a ako boli získané informácie využívané. "Polícia zobrala nejaké zariadenia z nášho úradu, prebiehajú na nich úkony," povedala.

Štyri osoby zadržali policajti NAKA pri akcii v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES). Ako informovala polícia na sociálnej sieti, s podozrivými vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony. Viac informácií však polícia o prípade neposkytla, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci. Ako dodali policajti, viac informácií bude možné povedať, až keď to procesná situácia dovolí.

Podľa medializovaných informácií má polícia podozrenie, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná.

Národná kriminálna agentúra zasahovala včera vo viacerých priestoroch Úradu vlády. Nevyhla sa ani Národnej agentúre, ktorá zastrešuje kontroverzný ústredný portál verejnej správy. Preverovať má ohrozenie strategickej bezpečnosti štátu. 

​NAKA zasahoval na Úrade vlády. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy