Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA na Úrade vlády prešetruje ohrozenie strategickej bezpečnosti štátu
Zdielať na

NAKA na Úrade vlády prešetruje ohrozenie strategickej bezpečnosti štátu

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zasahovala vo viacerých priestoroch Úradu vlády. Nevyhla sa ani Národnej agentúre, ktorá zastrešuje kontroverzný ústredný portál verejnej správy. Preverovať má ohrozenie strategickej bezpečnosti štátu. O prípade ako prvý informoval portál aktuality.sk.

Členovia Národnej kriminálnej agentúry obsadili budovu známeho biznis centra v popoludňajších hodinách. Ako prvý o zásahu informoval spravodajský portál aktuality.sk. Cieľom bola Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. Priestory agentúry, ktorá sídli na 4. poschodí, obsadili vyšetrovatelia, vrátane kukláčov. Zaisťovať mali servery.

"Dnešný zásah polície súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu a verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí," komentovala zásah vicepremiérka Veronika Remišová.

Asi po tretej už z budovy vychádzal generálny riaditeľ agentúry, ktorý odišiel v sprievode členov NAKA. Z akých dôvodov, však nevieme. Polícia sa nám zatiaľ k tomu nevyjadrila.

"V súčasnej dobe Národná kriminálna agentúra vykonáva nevyhnutné procesné úkony trestného konania, preto nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," povedal Michal Slivka, hovorca prezídia Policajného zboru SR.

Keďže podľa vicepremiérky majú podozrenia súvis s bývalou vládou, oslovili sme v popoludňajších hodinách aj bývalého podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho.

"O zásahu mám informácie len z médii. Pokiaľ by však bola ohrozená kybernetická bezpečnosť štátu alebo jeho strategické záujmy, zásah NAKA vítam. Verím, že všetky podozrenia dôsledne vyšetria," povedal Remišovej predchodca Richard Raši.

Štát má platiť ročne za informatizáciu stovky milióny eur. Podľa Veroniky Remišovej teda stoja proti silným záujmovým skupinám, ktoré mali takto od štátu dlhodobo zaručený zisk. 

Veronika Remišová sa o svojej predstave vládnych cieľov vyjadrila obšírnejšie v našom štúdiu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy