Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvé zrušenie väzby v prípade obvinených sudcov. Advokát Mojto ide na slobodu, sudca Palášthy neuspel
Zdielať na

Prvé zrušenie väzby v prípade obvinených sudcov. Advokát Mojto ide na slobodu, sudca Palášthy neuspel

BRATISLAVA / Špecializovaný súd pustil z väzby na slobodu obvineného advokáta Miroslava Mojtu v prípade obvinených bratislavských sudcov a stíhaného Mariana Kočnera. V piatok sudca rozhodoval o podanej žiadosti o prepustenia na slobodu stíhaného bratislavského sudcu Eugena Palášthyho a právnika Miroslava Mojtu.

V prípade sudcu Palášthyho sudca pre prípravné konanie žiadosť zamietol, Mojtu prepustil na slobodu. Obvinený právnik ale, po podanej sťažnosti prokurátora ÚŠP, naďalej zostáva vo väzbe. 

O nej rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky. Sudca Palášthy zostáva v kolúznej väzbe tak, ako aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, sudca krajského súdu Bratislava Richard Molnár a sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Denisa Cviková. 

Mojto je prvým obvineným, ktorého od marca súd prepustil z väzby na slobodu. Obvinených je naďalej trinásť bratislavských sudcov. Polícia ich viní z korupcie a iných skutkov. Trestne stíhaný je aj Marian Kočner, ktorý mal podľa obvinenia sudcov korumpovať aj cez prostredníkov. Medzi obvinenými je už spomínaný advokát Mojto, podnikateľ Ladislav Mojžiš a advokátka Eva Timár Myjavcová. 

"Môj klient bol prepustený na slobodu Špecializovaným trestným súdom - pracovisko Banská Bystrica.Predmetné uznesenie nám bolo doručené dnes s tým, že očakávame, že Úrad špeciálnej prokuratúry pravdepodobne podá voči tomuto uzneseniu opravný prostriedok s tým, že konečné slobode bude mať Najvyšší súd Slovenskej republiky," uviedol pre TV JOJ obhajca Miroslava Mojtu, Radoslav Kačur. To, ako vníma situáciu jeho klient, ale komentovať nechcel. "V tomto štádiu konania by sme neradi vyjadrovali k jeho pocitom. Máme súdne orgány, ktoré o tom rozhodujú. Budeme rešpektovať rozhodnutia súdnych orgánov," dodal Kačur. 

“Rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné a podáme sťažnosť. Preto sa k veci nebudeme vyjadrovať až do rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky," uviedol obhajca Eugena Palášthyho, Peter Vačok. 

Sudca zamietol Palášthyho žiadosť o prepustenie väzby 4. júna. "Obvineného JUDr.Miroslava Mojta sudca prepustil na slobodu, nakoľko dôvody jeho väzby zanikli. Vo vzťahu k dôvodom kolúznej väzby sudca pre prípravné konanie zistil, že vo veci boli vypočutí všetci svedkovia a vykonané dôkazy, ku ktorým existovala obava z kolúzneho konania JUDr. Miroslava Mojtu. Rovnako zanikli dôvody preventívnej väzby a to s poukazom na to, že po vzatí do väzby neboli zistené žiadne nové skutočnosti a v prípade obavy z pokračovania v trestnej činnosti sudca pre prípravné konanie prihliadol aj na to, že JUDr.Eugen Palášthy. už nie je sudca, pričom JUDr. Miroslavovi Mojtovi je dávané za vinu ovplyvňovanie súdneho konania práve cez osobu JUDr. Eugena Palášthyo," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry podala 9. júna proti prepusteniu Miroslava Mojtu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. 

Minulý týždeň sa bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská vzdala funkcie sudkyne. Oznámila to liste adresovanom prezidentke Zuzane Čaputovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy