Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majiteľ, prenajímateľ alebo nájomca? Koronakríza vytvorila začarovaný kruh finančnej neistoty
Zdielať na

Majiteľ, prenajímateľ alebo nájomca? Koronakríza vytvorila začarovaný kruh finančnej neistoty

SLOVENSKO / Prenajímatelia obchodných priestorov sú spoločne s ich nájomcami ako v začarovanom kruhu. Obchod musí za priestory platiť, ale keďže je povinne zavretý, nemá z čoho. Majiteľ priestorov, v ktorom je obchod, musí zas platiť banke a tiež nemá z čoho, keďže mu nájomca neplatí. Pokiaľ čo najskôr nezasiahne štát a nevyrieši platenie prenájmov obchodných priestorov, ktoré nemôžu obchody využívať, jeden po druhom budú krachovať.

Kým na bráne pred Úradom vlády visí nápis zvládneme to, zástupcovia prenajímateľov ako aj nájomcov prišli práve na úrad vlády s iniciatívou “ako dlho vydržíme."Jednoducho bez vyriešenie tejto otázky nebudeme schopní tie miesta pracovné ďalej udržať a takisto ani naše podniky," povedal Daniel Krakovský z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Napríklad spoluzakladateľ jedného z najväčších kníhkupectiev má v prevádzke  66 kamenných prevádzok po celom Slovensku a mesačná réžia je približne milión eur. "Dnes už delíme žiaľ požičané peniaze, či sú to dodávateľské úvery alebo bankové na prežitie a snažíme sa nejaký mesiac, dva ešte vydržať, ale príde moment, kedy sa budeme musieť rozhodnúť, či tých ľudí masívne prepúšťame, redukujeme, alebo nie," okomentoval  zakladateľ Panta Rhei László Bödők. Podľa Tomáša Hegeduša z CBRE Slovensko je celý sektor - 360 tisíc ľudí v neistote.

O probléme s nájmami už dlhšie vie aj vláda a ministerstvo hospodástva im dáva za pravdu. Zatiaľ však vláda Igora Matoviča s konkrétnym riešením neprišla  “Už v utorok po Veľkej noci, teda včera sme mali otvoriť maloobchodné predajne, ktoré nie sú v obchodných centrách. Neregistrujem, nepočul som o jedinom prípade, kedy by sa nakazila predavačka. Nerozumiem fakt, prečo musíme desaťtisíce malých obchodov držať zatvorených a čakať kým nám budú ako hnilé hrušky padať jeden za druhým," dodal minister hospodárstva Richard Sulík.

Čo sa teda stane, ak sa nájomcom a prenajímateľom urgentne nepomôže? "Potom bohužiaľ príde vlna prepúšťania a následne zatvárania a exitovania našich nájomcov a ak to by takto išlo ďalej, tak predpokladám minimálne zatvárania menších nákupných regionálnych centier." skonštatoval country manažér firmy Immofinanz Adrián Bódis. Zástupca iniciatívy Ako dlho vydržíme Peter Papanek si myslí, že nikto zo zúčastnených nehrá o zisk. "Každý v tomto roku hraje o prežitie tak, aby maloobchod na Slovensku mohol ďalej fungovať," dodal.

Aké opatrenia odporúča Európska komisia? Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy