Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prognóza odborníkov hovorí jasne: Slováci pri pohľade do peňaženiek zaplačú
Zdielať na

Prognóza odborníkov hovorí jasne: Slováci pri pohľade do peňaženiek zaplačú

BRATISLAVA / Pohľad do peňaženiek Slovákov bude v najbližšom období bolieť. Takto sa dá preložiť prognóza vývoja našej ekonomiky. Analýza odborníkov pod vedením ministra financií totiž hovorí o desať tisícoch ľudí bez práce. To je pritom ten najmiernejší z očakávaných scenárov.

Bude to zlé, horšie, alebo ešte horšie. Takéto tri scenáre vypracovali experti k tomu, čo nás v ekonomike čaká. Nejde o ekonomickú, ale pandemickú krízu medicínskeho charakteru. Niekoľko krát to v stredu minister financií zdôraznil. "Prognózy v tomto období sú asi historicky prognózy spojené s najväčšou mierou neistoty," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. "Môžeme očakávať, že pandémia prinesie slovenskej ekonomike v roku 2020 recesiu na úrovni 7,2 percenta," povedal minister financií Eduard Heger. 

Sme malá ekonomika závislá na vývoji u veľkých hráčov. Tí hovoria o prepade. Preto dopadneme minimálne tak ako v roku 2009.

"Z trhu práce ubudne 88 000 pracovných miest. ľudia prídu o prácu najmä vo vybraných sektoroch. Či už je to turizmus, stravovacie služby, maloobchod, či doprava, ale aj v priemysle a stavebníctve," poznamenal minister Heger. 

Nezamestnanosť sa priblíži k deviatim percentám. Priemerná mzda sa zvýši len minimálne, ak vôbec.
"V našej prognóze predpokladáme, že pandémia bude trvať približne dva mesiace. Na tom je postavená naša prognóza," uviedol Eduard Hagara, riaditeľ inštitútu finančnej politiky. 


Sú ešte dve prognózy, ktoré rátajú s horším vývojom. Ale o tých sa radšej nehovorilo. Minister radšej zavelil do útoku. "Zriaďujeme pod úradom vlády, pod pánom premiérom ekonomický krízový štáb," oznámil minister financií.  Potom sa mal pred ministerstvom hospodárstva postaviť pred kamery Richard Sulík a z tohto miesta oznámiť vznik svojej ekonomickej krízovej rady pod svojim vedením.

Experti už boli nastúpení na ministerstve. Na pravé poludnie mali totiž rokovať. "70 minút pred tým mi volal minister financií, že nielen že nepríde, ale že vznikne ešte nejaká iná rada na úrade vlády, ktorá bude pod vedením premiéra," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. 

Premiér prirovnal Sulíka k manželke

Chvíľu to teda vyzeralo, že budú dve krízové rady riešiť to isté. Premiéra to nijako nevyrušovalo. "To čo si organizuje pán minister hospodárstva na ministerstve hospodárstva, je čisto jeho úloha," povedal premiér Igor Matovič. Pýtali sme sa teda, či spolu aspoň komunikovali. "My spolu komunikujeme veľmi intenzívne," povedal minister Heger a dodal, že Richard Sulík je pozvaný do jeho krízového štábu.

"Z médií som sa dozvedel, že sa tam s mojou účasťou ráta, takže áno, na takúto radu ak dostanem už tú skutočnú pozvánku, tak prídem," podotkol Sulík. Premiér však pritvrdil. Koalíciu prirovnal k rodine. Richarda Sulíka k manželke.

"Akokeby manželka prišla za vami že chce mať nové ružové topánky od Gučiho a vy jej poviete, že nemôžeme si to dovoliť, a manželka vybehne na ulicu a vykrikuje, on mi nechce kúpiť tie ružové topánky od Gucciho," vyhlásil na brífingu Matovič. 

"Keď sa Igor Matovič rozhodol, že on bude mať svoj, tak v poriadku, tak nebudeme zriaďovať tento, lebo bolo by to také zbytočné súperenie," dodal Sulík. 

"Ako občan som rád, že prišla vláda, ktorá je vláda dialógu a spolupráce. Lebo vtedy tie procesy fungujú omnoho rýchlejšie," skonštatoval minister financií Heger. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy