Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dojemné VIDEO českého taxikára, ktorému bol podaný remdesivir. Ďakuje lekárom, že sa znovu narodil
Zdielať na

Dojemné VIDEO českého taxikára, ktorému bol podaný remdesivir. Ďakuje lekárom, že sa znovu narodil

PRAHA / Stav pražského taxikára, najznámejšieho českého pacienta s koronavírusom, ktorému bol podaný liek remdesivir, sa každým dňom zlepšuje. Teraz v dojemnom videu poďakoval personálu, ktorý ho zachránil pred smrťou. Nemocnica toto video zverejnila.

Všade hadičky napojené na prístroje, ktoré kontrolujú životné funkcie. Ešte unavený, zoslabnutý, sotva hovorí a hlas sa mu chveje. So slzami v očiach ale vyjadruje vďaku lekárom za to, že sa znovu narodil. "Proste denno-denne nastavujú krk, pritom vedia ako je to nákazlivé,"  hovorí so slzami  v očiach. "Je to extrémne milé a je to najvyššie ocenenie toho kolektívu, čo môže dostať," povedal jeho ošetrujúci lekár Martin Balík.

Pražského taxikára sem priviezli s akútnym zápaľom pľúc pričom nevedel, že ho zabíja koronavírus. Bol na pľúcnej ventilácií a ďalších prístrojoch. Mesiac a pol sa o neho stará personál všeobecnej nemocnice - 24 hodín denne. "Naozaj vynikajúci ľudia, každý ma tu furt prikrýva, kŕmia ma tu," dodáva.  

Ako prvý a jediný pacient v Čechách dostal liek remdesivir. Od tej doby sa jeho stav dramaticky zlepšil. Pľúcnu ventiláciu už nepotrebuje a dá sa povedať, že má vyhrané.  "Pohybuje sa na lôžku a usádzame ho. Myslim si, že bude doba kedy sa sám naje a začne sa stavať," hovorí Balík.

Lekári všeobecnej fakultnej  nemocnice v Prahe dokonca veria, žeby sa 53 ročný taxikár mohol čoskoro vrátiť do domácej liečby. "Všetci tomu veríme, že skutočne sa vráti ku svojmu remeslu  a bude fungovať normálne ako predtým," konštatuje Robertov lekár. "Proste títo ľudia sú anjeli, naozaj anjeli," dodáva Robert.

Pozrite si celý rozhovor s českým taxikárom:

Takto vyzeral jeho stav pred pár týždňami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy