Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Politici nás nemôžu beztrestne zadlžovať, dostali brzdu
Zdielať na

Politici nás nemôžu beztrestne zadlžovať, dostali brzdu

Slovensko má ústavne ohraničenú maximálnu výšku verejného dlhu. Poslanci totiž schválili zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Za hlasovala koalícia aj opozícia.

Zákon nadobudne účinnosť 1. marca budúceho roka s výnimkou niektorých ustanovení týkajúcich sa samospráv.

Odstupňované sankcie

Pozostáva zo štyroch hlavných oblastí, a to samotnej dlhovej brzdy, teda ústavného ohraničenia maximálnej výšky verejného dlhu, zriadenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, pravidiel pre transparentnosť vo verejných financiách a tiež pravidiel a obmedzení pri hospodárení samospráv.

Počíta aj s automatickým sankčným mechanizmom, ktorý sa má postupne spúšťať už od hranice 50 % hrubého domáceho produktu. Už pri tejto hranici bude musieť minister financií parlamentu vysvetľovať nárast dlhu a navrhnúť opatrenia na zmenu trendu.

Zmrazenie platov aj pád vlády

Pri úrovni 53 % výkonu ekonomiky bude vláda nútená prijať balík opatrení na zníženie dlhu a tiež si zmraziť platy.

Pri úrovni 55 % už na rad príde automatické trojpercentné viazanie výdavkov a zmrazenie výdavkov v rozpočte na nasledujúci rok s výnimkou financovania eurofondov.

Pri dosiahnutí hranice 57 % hrubého domáceho produktu bude vláda povinná predložiť vyrovnaný rozpočet a pri dosiahnutí dlhu na úrovni 60 % výkonu ekonomiky bude musieť kabinet požiadať Národnú radu SR o vyslovenie dôvery.

TASR/Tomáš Halász

Súvisiace články

Najčítanejšie správy