Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ekonomika brzdí, porastieme len o 1,7 percenta
Zdielať na

Ekonomika brzdí, porastieme len o 1,7 percenta

Slovenská ekonomika tento rok porastie len o 1,7 %. Povedal to minister financií Ivan Mikloš na tlačovej konferencii, na ktorej sa vyjadroval k novej makroekonomickej prognóze v súvislosti s predčasnými voľbami.

Malo by ísť už o tretiu úpravu rozpočtu smerom nadol. Očakáva sa, že v takejto nepriaznivej ekonomickej situácii možno očakávať pokles zamestnanosti či stagnáciu miezd.

Výrazný výpadok príjmov v rozpočte 

Znamenalo by to výpadok príjmov okolo 500 miliónov eur. Toto číslo však definitívne potvrdí po daňovom výbore a zverejnení daňových prognóz koncom budúceho týždňa, kde by sa mal prejaviť už aj dodatočný odhad výpadku kvôli legislatíve.

Najlepšie na tom bude priemysel

Priemerná mzda by sa podľa ministra financií mala pohybovať okolo 824 eur. Čo sa týka platov, najhoršie na tom budú zamestnanci štátnej správy. Veľmi nezarobia ani kaderníčky, maséri či stolári. Paradoxne, relatívne dobre na tom bude priemysel. A to aj kvôli investíciam do automobilového priemyslu.

Lepšie na tom nebude ani eurozóna

"Turbulencie na finančných trhoch a z toho plynúca neistota zhoršujú ekonomický výhľad eurozóny, vrátane Nemecka, čo sa musí nutne odraziť na vývoji slovenskej ekonomiky. Predpokladá sa, že rast v Nemecku sa môže úplne zastaviť, resp. mierne poklesnúť v štvrtom štvrťroku tohto roka a v prvom kvartáli budúceho roka. Inštitút finančnej politiky preto pristúpil k opätovnému zníženiu prognózy rastu ekonomiky v roku 2012 na 1,7 %," odôvodňuje prognózu inštitút spadajúci pod ministerstvo financií.

Ivan Mikloš_tlačová konferencia_makroekonomika

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy