Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kauza Tipos: Mikloš na Ústavnom súde neuspel
Zdielať na
Ekonomika

Kauza Tipos: Mikloš na Ústavnom súde neuspel

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Podal sťažnosť, v ktorej namietal porušenie základných práv nebyť odňatý zákonnému sudcovi

Sťažnosť bývalého ministra podaná ako zjavne neoprávnenou osobou ÚS na svojom neverejnom zasadnutí 20. januára zamietol. Mikloš podal sťažnosť, v ktorej namietal porušenie základných práv nebyť odňatý zákonnému sudcovi a na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov.

Sťažovateľ mimo iného uviedol, že okrem iných doručil koncom novembra 2008 Generálnej prokuratúre (GP) SR podnet na podanie mimoriadneho dovolania v kauze Tipos. Aj na podklade tohto podnetu podal generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka 2. decembra 2008 mimoriadne dovolanie proti rozsudkom Krajského súdu v Bratislave a Najvyššieho súdu (NS) SR v tomto prípade.

ÚS na svojom neverejnom zasadnutí 20. januára mimo iného uviedol, že Mikloš ani ako bývalý minister financií nie je osobou, ktorá by mohla byť v súčasnosti reálne (negatívne) dotknutou verdiktom KS a NS v kauze Tipos. ÚS v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že sťažovateľ nebol účastníkom namietaného dovolacieho konania a ani nepreukázal status osoby dotknutej (poškodenej) rozhodnutím súdu, preto musela byť jeho sťažnosť odmietnutá ako podaná zjavne neoprávnenou osobou. Verdikt ÚS znamená, že vo veci môže už konať NS SR.

Spisový materiál v kauze Tipos sa vrátil z ÚS SR a nachádza sa opätovne na NS SR od 12. januára, ten však zatiaľ doteraz nemohol v tejto veci rozhodovať, dokiaľ vo veci ústavnej sťažnosti poslanca Mikloša nerozhodol ÚS SR. 

"Uvedený materiál si sudca spravodajca vyžiadal od Najvyššieho súdu SR v súvislosti so sťažnosťou, podanou na Ústavný súd SR fyzickou osobou. Materiál bol doručený na Ústavný súd SR 30. decembra 2009 a v piatok 8. januára bol odoslaný späť na Najvyšší súd SR," uviedla 12. januára pre TASR riaditeľka Kancelárie predsedníčky a podpredsedu ÚS SR Ľubica Mackovičová.

NS SR v prípade kauzy Tipos rozhodol v decembri 2009 o zámene účastníkov konania. "V predmetnej veci boli od pridelenia zákonnému senátu vydané dve rozhodnutia. Krátko po pridelení veci sa rozhodlo o odklade vykonateľnosti napadnutých rozhodnutí a v decembri 2009 bolo rozhodnuté o zámene účastníkov konania," povedal Peter Préti z NS SR.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka minulý mesiac naznačil, že k zmenám došlo na strane cyperskej firmy Lemikon Limited, s ktorou sa štátny Tipos súdi. O odklade vykonateľnosti rozhodnutí, ktoré Trnka napadol, NS SR rozhodol vlani 26. októbra.

Podľa právoplatného rozsudku NS SR z augusta 2008 a následne uzavretej dohody o urovnaní mala štátna spoločnosť Tipos zaplatiť do konca novembra 2008 cyperskej spoločnosti Lemikon Limited českého podnikateľa Radovana Vítka takmer 66,39 milióna eur za prehratý spor Tiposu so spoločnosťou Športka o know-how na prevádzkovanie a organizovanie lotériových hier na Slovensku.

Pozastaviť vyplatenie miliardového odškodného umožnila novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorú parlament schválil v rekordne krátkom čase. Na jej základe môže generálny prokurátor požiadať o odklad vykonateľnosti právoplatného rozhodnutia súdov.

Doteraz generálny prokurátor mohol proti právoplatným a vykonateľným rozhodnutiam súdov podať na NS SR mimoriadne dovolanie, to však neovplyvňovalo vykonateľnosť súdneho rozhodnutia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy