Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V kauze Tipos došlo k zámene účastníkov konania
Zdielať na
Ekonomika

V kauze Tipos došlo k zámene účastníkov konania

Zdroj: TASR

K zmenám došlo na strane cyperskej firmy Lemikon Limited, s ktorou sa štátny Tipos súdi

"V predmetnej veci boli od pridelenia zákonnému senátu vydané dve rozhodnutia. Krátko po pridelení veci sa rozhodlo o odklade vykonateľnosti napadnutých rozhodnutí a v decembri 2009 bolo rozhodnuté o zámene účastníkov konania," povedal Préti.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka pre Hospodárske noviny naznačil, že k zmenám došlo na strane cyperskej firmy Lemikon Limited, s ktorou sa štátny Tipos súdi. Momentálne sa podľa Prétiho spisový materiál nachádza na Ústavnom súde SR. NS SR preto zatiaľ nemôže pojednávať a nie je možné určiť ani termín skončenia veci.

O odklade vykonateľnosti rozhodnutí, ktoré Trnka napadol, NS SR rozhodol vlani 26. októbra. Podľa právoplatného rozsudku NS SR z augusta 2008 a následne uzavretej dohody o urovnaní mala štátna spoločnosť Tipos zaplatiť do konca novembra 2008 cyperskej spoločnosti Lemikon Limited českého podnikateľa Radovana Vítka takmer 66,39 milióna eur za prehratý spor Tiposu so spoločnosťou Športka o know-how na prevádzkovanie a organizovanie lotériových hier na Slovensku.

Pozastaviť vyplatenie miliardového odškodného umožnila novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorú parlament schválil v rekordne krátkom čase. Na jej základe môže generálny prokurátor požiadať o odklad vykonateľnosti právoplatného rozhodnutia súdov.

Doteraz generálny prokurátor mohol proti právoplatným a vykonateľným rozhodnutiam súdov podať na NS SR mimoriadne dovolanie, to však neovplyvňovalo vykonateľnosť súdneho rozhodnutia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy