Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Tranzit plynu cez Slovensko má v tomto roku vzrásť o 18 percent
Zdielať na
Ekonomika

Tranzit plynu cez Slovensko má v tomto roku vzrásť o 18 percent

Zdroj: TV JOJ

Tranzit ruského plynu cez Slovensko by mal v tomto roku vzrásť takmer o 18 percent na 59,2 miliardy metrov kubických.

Tranzit ruského plynu cez Slovensko by mal v tomto roku vzrásť takmer o 18 percent na 59,2 miliardy metrov kubických. Po rokovaní s podpredsedom ruskej vlády Sergejom Naryškinom to dnes vyhlásil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Minister tiež potvrdil, že pri dostavbe jadrovej elektrárne v Mochovciach by mala byť použitá ruská technológia.

Vlády oboch krajín podľa neho v súčasnosti rokujú aj o podpise memoranda na dodávku plynu do roku 2030. Dominantným prepravcom plynu je Slovenský plynárenský priemysel, v ktorom má vláda väčšinový podiel.

Donedávna vzbudzovali obavy spory medzi Ukrajinou a ruským plynárenským gigantom Gazprom, ktorý hrozil prerušením dodávok pre spory o splácanie dlhu. "Dostali sme uistenie, že kontrakty, ktoré sú podpísané, ruská strana dodrží," povedal však dnes Jahnátek.

Jahnátek dodal, že zvýšiť by sa malo aj množstvo plynu spotrebovaného v domácnostiach a priemyselných podnikoch na 8,1 z minuloročných 6,2 miliardy m3. Okrem ruských technológií má podľa Jahnátka Slovensko tiež záujem dlhodobo odoberať ruské jadrové palivo do reaktorov.

Slovensku sa v minulom roku podarilo zvýšiť medziročne export do Ruska o polovicu na 1,4 miliardy amerických dolárov (asi 31,5 miliardy Sk). Najviac sa vyviezlo automobilov a elektrotechnických výrobkov. Dovoz z tejto krajiny je však viac ako trojnásobný. Takmer 90 percent importu tvorí ropa a ropné produkty.

Zdielať na

Najčítanejšie správy