Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cyperský precedens. Nie je euro ako euro
Zdielať na

Cyperský precedens. Nie je euro ako euro

NIKÓZIA / Cyperská kríza dala Európanom poriadnu lekciu. Čoraz viac ekonómov hovorí o nebezpečnom cyperskom precedense. Obávajú sa toho, že problémové banky sa budú vkladmi ľudí zachraňovať aj inde než na Cypre. Dnes vraj už dokonca platí, že nie je euro ako euro.

Porušili jedno zo základných práv

Podľa ekonómov Cyprus eurozónu opúšťa. A to tým, že sa cyperská vláda rozhodla prísne kontrolovať toky peňazí. Teda to, kto, koľko a kedy pošle peniaze von alebo dovnútra krajiny. "Bolo porušené jedno zo základných európskych práv, čo zahŕňa slobodný pohyb tovaru, ľudí a kapitálu," vysvetlil ekonóm INESS Martin Vlachynský.

Ten, kto sa rozhodne odniesť si väčšie množstvo cyperských bankoviek napchatých v ponožke, môže mať na letisku vážne problémy. "Cyperské euro už nie je to isté ako napríklad nemecké alebo slovenské," doplnil Vlachynský.

Ekonómovia sa obávajú, že vkladatelia môžu zaplatiť aj krachujúce
španielske, talianske či grécke banky. A vôbec vraj nemusí pomôcť európska garancia vkladov do 100 tisíc eur, ak by banka skrachovala.  

Mýliť sa môžu aj ratingovky

"Na Cypre sme videli, že je to v podstate vecou politickej vôle. Pokiaľ parlament zahlasuje, že sa siahne aj na tieto vklady, tak sa na nich siahne," vysvetľuje ďalej Vlachynský.

Cyperská kríza podľa ekonómov odhalila aj to, ako veľmi sa môžu mýliť ratingové agentúry. Vlani dostalo najhoršiu známku osem európskych bánk. O cyperských bankách nebola ani len zmienka. "Je dôležité tento záťažový test zopakovať, ale podstatne podrobnejšie a podstatne dôslednejšie," povedal nezávislý bankový analytik Maroš Ovčarik.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy