Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Záchranný plán Cypru má prvú obeť. Odstúpil guvernér cyperskej banky
Zdielať na

Záchranný plán Cypru má prvú obeť. Odstúpil guvernér cyperskej banky

NIKÓZIA / Záchranný plán Cypru má prvú personálnu obeť. Šéf Cyperskej banky Andreas Artemis odstúpil z funkcie. Urobil tak na protest proti vládnemu projektu obnovy, ktorý považuje za zámerné zničenie banky.

Vedenie aj ostatní pracovníci najväčšieho peňažného ústavu v krajine guvernérovu rezignáciu odmietli. Nesúhlas vyjadrili protestom priamo pred sídlom banky. Pokiaľ však guvernér bude na svojom odstúpení naďalej trvať, vstúpi do platnosti o týždeň.

Banky otvoria znova vo štvrtok

Cyperské úrady pokračujú v prípravách na  štvrtkové znovuotvorenie bánk, ktoré má obnoviť chod bežného hospodárstva. Banky boli pre hrozbu prevratných výberov vkladov alebo ich presunu do zahraničia vplyvom kritickej finančnej situácie zavreté od 16. marca.

Opätovne sprevádzkovanie finančných ústavov sa preťahuje, pretože dohoda Cypru s krajinami eurozóny o záchrannom pláne, ktorý má pomôcť ostrovu dostať sa zo štátneho bankrotu, bola uzatvorená v pondelok v noci.

Jedna banka zrejme zanikne

Cyprus musí urobiť reštrukturalizáciu dvoch hlavných komerčných bánk, čo zrejme privodí zánik jednej z nich a spolu s stým aj zánik stoviek až tisícok pracovných miest. V ohrození sp taktiež vklady veľkých sporiteľov. U čiastky prevyšujúcej 100 000 eur, čo je v Európskej únii maximálne poistená suma, hrozí podľa odhadov strata okolo 40 percent prostriedkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy