Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Cyprus sa vyhol bankrotu, záchrana odklepnutá
Zdielať na

Cyprus sa vyhol bankrotu, záchrana odklepnutá

NIKÓZIA / Ministri financií eurozóny schválili záchranný plán pre Cyprus. Ten by mal zachrániť krajinu pre bankrotom. Oznámil to šéf Euroskupiny a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem.

Dohoda sa dotkne bohatých

Na rozdiel od predchádzajúceho návrhu neobsahuje plošné a kontroverzné zdanenie vkladov. Veľké straty však utrpí aj napríklad Rusko. Časť ich týchto peňazí pôjde na záchranu problémového finančného sektora.

Nový plán sa nedotkne poistených vkladov do 10 000 eur. klady nad 10 000 eur naopak budú zmrazené a budú sa z nich kryť straty. Dohoda, ktorá predpokladá "hlbokú reštrukturalizáciu" dvoch najväčších bánk na ostrove, nebude vyžadovať schválenie cyperského parlamentu.

"Dosiahli sme politickú dohodu a ukončili sme neistotu, ktorá v posledných dňoch zasiahla Cyprus a eurozónu," povedal Dijsselbloem, holandský minister financií. Podľa neho čaká dve najväčšie banky v krajine "hlboká reštrukturalizácia." Znamená to zatvorenie banky Laiki. Podľa Dijsselbloema ju už nešlo zachrániť. 

Súhlas parlamentu nie je potrebný

Poistené vklady do 10 000 eur sa z Laiki presunú do najväčšej cyperskej banky Bank of Cyprus. Nebudú ale podliehať jednorázovej dani, ako sa predpokladalo v prechádzajúcom pláne, ktorý eurozóna schválila pred desiatimi dňami a ktorý cyperský parlament zamietol.

Nová nepodlieha schváleniu parlamentom preto, že nezavádza jednorázovú daň z depozít. Z technického hľadiska by i v prípade strát z veľkých vkladov šlo o súčasť reštrukturalizácie bánk, ktorú cyperský parlament schválil minulý týždeň v piatok. Konkrétne detaily toho, aké vysoké budú straty z veľkých vkladov, bude ešte vyčíslené.

Na Cypre kvôli dlhovej kríze panuje napätie. Výbery peňazí z bankomatov Laiki a Bank of Cyprus sú od nedele obmedzené na najviac 100 eur denne. Podľa európskych činiteľov sa dnes rozhodne, kedy sa cyperské banky opäť otvoria. Zatvorené sú už dlhšie ako týždeň.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy