Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Stačilo jedno slovo a na finančné trhy prišiel uragán...
Zdielať na

Stačilo jedno slovo a na finančné trhy prišiel uragán...

BRUSEL / Je až neuveriteľné, čo sa podarilo šéfovi euroskupiny a zároveň holandskému ministrovi financií. Neopatrne oznámil, že Cyprus je novým modelom pre riešenie problémov bánk v eurozóne. Na finančné trhy tak prišiel uragán. Klesli prudko nadol. Takéto enormné oslabenie teda dokázala spôsobiť jedna jediná veta.

Problém s bankami? Cyprus modelom

Keď je slovo silnejšie než zbrane... Alebo inak povedané - Cyprus by sa mohol stať modelom pre riešenie problémov bánk v eurozóne. Tak toto bola veta vyslovená krátko po tom, ako si Európa vydýchla. Cyprus sa totiž pred bankrotom zachránil v podstate v poslednej chvíli.

A trhy išli dole...

Možno na prvý pohľad nevinné slová holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloem však vyvolali prudký pokles na finančných trhoch, čo by mohlo znamenať, že veľa ľudí by prišlo o veľa peňazí. Následne potom, čo nastal doslova lavínový efekt a trhy išli prudko nadol, situáciu začal šéf euroskupiny zachraňovať.

Prišiel s vyhlásením, že Cyprus sa nestane akýmsi modelom pre záchranu. Trhy sa napokon viac menej upokojili. Vyhlásenie je však dôkazom, že naozaj stačí málo a trhy môžu začať padať ako domček z karát...

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy