Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Veľkí sporitelia v Bank of Cyprus môžu prísť až o 60 % vkladov
Zdielať na

Veľkí sporitelia v Bank of Cyprus môžu prísť až o 60 % vkladov

NIKÓZIA / Majitelia kont nad 100.000 eur v problémovej cyperskej banke Bank of Cyprus môžu prísť až o 60 % svojich vkladov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa centrálnej banky a vysokého technokrata centrálnej banky.

Presnú výšku ešte určia

Zdroje agentúry sa vyjadrili len pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie zverejňovať detaily záchrany dvoch najväčších cyperských bánk.

Podľa nich depozity nad 100.000 eur v Bank of Cyprus po konverzii na akcie stratia 37,5 % svojej hodnoty. Okrem toho môžu prísť o ďalších 22,5 %. Presnú výšku stanovia cyperskí predstavitelia, ktorí budú rozhodovať o reštrukturalizácii banky.     

Môže to trvať až 7 rokov

Druhá najväčšia banka Laiki Bank sa podľa očakávaní rozdelí na takzvanú dobrú a zlú banku, tvrdí denník Kathimerini. Vklady nad 100.000 nebudú zatiaľ vyplatené. Správca konkurznej podstaty sa potom predajom nehnuteľností a vymáhaním zlých úverov bude snažiť získať naspäť časť stratených peňazí, ktoré sa potom vyplatia veľkým sporiteľom.

Minister financií Michalis Sarris novinárom povedal, že to môže trvať približne 7 rokov. Sarris sa už v polovici týždňa nechal počuť, že sporitelia, ktorí majú v Laiki viac ako 100.000 eur, zrejme prídu až o 80 % svojich úspor.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy