Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemci starnú. A potrebujú stále nových a nových ľudí
Zdielať na

Nemci starnú. A potrebujú stále nových a nových ľudí

BERLÍN / Keď si predstavíme výšku zárobku a vzdialenosť medzi Nemeckom a Slovenskom, je to atraktívna výzva. Už len... Naučiť sa dobre po nemecky.

V Nemecku viac zarobíte

Už minulý rok bolo v Nemecku neobsadených 100 000 miest pre nedostatok kvalifikovaných síl. Čerstá krv zo Slovenska sa tak Nemcom náramne zíde. Oplatí sa to aj našincom. Platy sú tu totiž neporovnateľne vyššie. "V Nemecku je priemerný plat okolo 2500 eur," vraví manažérka Eurest Ivana Valkovičová. 

Je pritom jedno, či ste lekár, upratovačka, recepčný, strojár alebo kozmonaut. Nemci potrebujú skoro všetky profesie. "Potrebujeme odborníkov v oblasti drevovýroby, napríklad stolárov, ľudí, ktorí sa vyznajú v materiáloch. Potrebujeme ľudí v Tirolsku, ale aj Bavorsku," hovorí personalista Biderholz Roland Pflieger.

Nemčina nie je zlá investícia

Krajina má však svoje prísne kritériá. "Každá druhá ponuka mala minimálne pokročilú znalosť nemčiny. Čo treba povedať, že nie všetci uchádzači spĺňajú," tvrdí hovorkyňa Profesia.sk Marcela Glevická.

Berlín aj preto bude musieť viac liberalizovať nábor kvalifikovaných síl v zahraničí. Do roku 2025 totiž očakáva úbytok viac ako 5 miliónov zamestnancov, ktorí pôjdu do dôchodku. Nemčina však isto nie je zlá investícia.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy